Tehnologija

Ogrlica koja spašava od utapanja

Plivanje će ubuduće biti puno sigurnije s obzirom na to da će se na tržištu pojaviti novi proizvod zvan Ploota koji je u stvari najkorisnija ogrlica koju ćete vidjeti.

Uz pomoć tehnologije koja je slična onoj koja se koristi i za zračne jastuke u automobilima, ovo uspijeva održavati osobu na površini vode u slučaju da se stvori opasnost od utapanja. U pitanju je, moglo bi se reći, najmanji pojas za spašavanje kojeg ste vidjeli, i koji se za razliku od svih drugih, može bez problema nositi i pod vodom.

Ploota je, dakle, napravljena da bude svojevrsna ogrlica za plivače, a sa svojom težinom od skromnih 280 grama ne predstavlja uopće veliki teret tijekom plivanja.

Kao što je napomenuto, radi na principu tehnologije zračnih jastuka u vozilima. To bi značilo da se u kriznim situacijama aktivira automatski i ispunjava dva jastuka na napuhavanje ugljičnim dioksidom. Taj proces se može također aktivirati manualno ako netko pomisli da se nalazi u opasnosti ili će se sustav sam aktivirati automatski ako boravak pod vodom traje duže od 30 sekundi.

Ovaj iznimno zanimljivi proizvod može poslužiti isto tako kao zamjena za pojaseve i rukavice za djecu koja tek uče plivati. S Plootom roditelji možda više neće morati brinuti da će se njihovoj djeci nešto dogoditi u vodi.

Kreator ogrlice, Rainer Fakesh, je poručio da je na samu ideju za proizvod došao dok je bio na ljetovanju s obitelji. Jedan njegov rođak je tom prilikom umalo izgubio život zato što je podcijenio snagu morske struje. Rainer je primijetio kako ne postoje praktični proizvodi koji bi štitili plivače od takvih nepredviđenih okolnosti pa je odlučio baciti se na posao i riješiti ovaj problem.

Nažalost, kao što je slučaj s mnogim drugim inovativnim proizvodima, Ploota ogrlica još uvijek nije spremna za masovnu prodaju. Nadajmo se kako će se to uskoro promijeniti zato što se radi o zaista korisnoj stvari koja ima potencijal spasiti nebrojeno mnogo života.

Izvor: https://geek.hr/

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.