SvetTehnologija

Nova svemirska utrka: Tko će prvi izgraditi baze na Mjesecu?

Mjesec je opet u središtu nove svemirske utrke s planovima brojnih svemirskih agencija koje žele ljude vratiti na naš prirodni satelit. 

Ruski Roskosmos tako je objavio ovih dana da je njihov plan izgraditi lunarnu koloniju do 2040. godine. Na to su odmah reagirali i iz NASA-e. Oni u sljedećih deset godina žele imati stalnu prisutnost oko Mjeseca

Ruska svemirska agencija objavila je u srijedu priopćenje u kojem navode da im je baza na Mjesecu glavni prioritet, osobito nakon što su otkrivena područja koja su pogodna za izgradnju takve baze. Navode i kako izgradnju kolonije planiraju provesti u nekoliko faza. Prvo će lansirati orbitalnu postaju, a potom ljudsku misiju na površinu te na kraju izgraditi bazu. No sve bi to moglo biti i prolongirano. Kako navode, kao faktor u rokovima za ovaj projekt jako su važni ograničeni resursi i geopolitička klima.

Amerikanci su pak prije nekoliko dana uspješno spustili novu sondu na Mars koja je opremljena naprednom bušilicom, a nakon te misije govorili su o planovima za odlazak na Mars. Međutim, prije Marsa žele na Mjesec koji će im biti odskočna daska za cijeli projekt.

Direktor NASA-e Jim Bridenstine progovorio je o planovima koji uključuju postaju (LOP-G) koju nazivaju ‘Mjesečeva vrata‘. To će biti postaja u orbiti Mjeseca na kojoj će biti ljudska posada, a služit će kao mjesto s kojeg će lansirati letjelice koje će se moći spustiti na površinu Mjeseca.

Mislim da možemo to postići kroz desetak godina – rekao je za The Hill i dodao kako je smisao projekta dokazati mogućnosti i smanjiti rizike te ispitati ljudsku fiziologiju i potom otići na Mars. Bridenstine je i nakon spuštanja na Mars govorio o tome kako postajom oko Mjeseca i misijama na Mjesec žele na novu razinu podići recikliranje raketa i svih sustava. 

Europska svemirska agencija također je bacila oko na Mjesec, a njihov plan se temelji na svojevrsnom 3D printanju lunarne baze. Naime, velik dio stvari potrebnih za bazu, mogao bi se printati kad i gdje bi trebalo, što bi moglo drastično smanjiti trošak cijele misije.

izvor:https://www.24sata.hr/

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.