SvetZanimljivosti

Nesicrpan izvor misterija: 25 nevjerovatnih činjenica o piramidama.

Znamo da su piramide velike impresivne građevine izgrađene Egiptu koje su služile kao monumentalne grobnice faraona. Ali, postoje druge brojne zanimljivosti o ovim fascinantnim građevinama, za koje se sumnja da su izgrađene i uz pomoć vanzemaljaca.

25 fascinantnih činjenica:

1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) su najpoznatije egipatske piramide, ali zapravo se na području drevnog Egipta nalazi preko 140 piramida.

2. Najstarija egipatska piramida je piramida faraona Josera, sagrađena oko 2650. g. prije nove ere. Nalazi se u Sakari, najvećem groblju grada Memfisa, na kojem je otkriveno više od 250 podzemnih grobnica.

3. Keopsova ili Kufu piramida je definitivno najveća piramida. U originalu je bila visoka 146,5 metara, dok danas ima 138,8 metara.

4. Sve do izgradnje Lincoln katedrale u Engleskoj 1311. g., Keopsova piramida je važila za najvišu građevinu koju je napravio čovjek – i to 3871 godinu.

5. Velika piramida u Gizi je najstarija od Sedam svjetskih čuda antičkog svijeta i posljednja koja još u svom većem dijelu postoji.

6. Procjenjuje se kako je broj ljudi, potreban za izgradnju jedne piramide, bio oko 100 hiljada.

7. Piramide u Gizi čuva velika Sfinga, najveći monolitski kip na svijetu. Vjeruje se kako lice Sfinge prikazuje lice faraona Kefrena.

8. Sve egipatske piramide su izgrađene na zapadnoj obali rijeke Nil, koje je mjesto zalaska sunca, pa se u egipatskoj mitologiji povezuje sa mjestom preminulih duša.

9. Drevni Egipćani su sahranjivali svoje plemstvo zajedno sa raznim predmetima – od onih svakodnevnih do luksuznih, poput nakita. Vjerovali su kako će ih mrtvi koristiti u zagrobnom životu.

10. Prvi poznati arhitekta piramide je bio Imhotep, ljekar i inžinjer. Smatra se kako je zaslužan za izgradnju prve velike piramide faraona Josera.

11. Dok se stručnjaci slažu s tezom da su piramide izgrađene od velikih kamenih blokova izrezbarenih bakarnim alatom, tehnika kojom su pomjerali i postavljali kamene blokove i danas ostaje predmet nagađanja, piše Express.hr.

12. Ono što je očigledno jeste da su se tehnike za izgradnju piramida razvijale kroz vrijeme, jer su novije piramide izgrađene na drugačiji način.

13. Nakon završetka razdoblja piramida u drevnom Egiptu, procvat gradnje takvih građevina započeo je na području današnjeg Sudana.

14. Bilo je pokušaja da se unište piramide u Gizi u 12. stoljeću, za šta je bio odgovoran kurdski vladar Al-Aziz. Ipak, odustao je od toga jer je procijenjeno da bi bilo teško da se unište, ali uspio je da ošteti piramidu Mikerena – kamen je oštećen tako da izgleda kao velika posjekotina na sjevernom licu piramide.

15. Tri piramide u Gizi su, po svojoj lokaciji usklađene sa sazvježđem Oriona. To sazvježđe se povezivalo s bogom zagrobnog života, Ozirisom.

16. Procjenjuje se da je velika piramida u Gizi sastavljena od 2 miliona i 300 hiljada kamenih blokova, koji iznose od dvije do 30 tona, a poneki blokovi i preko 50 tona.

17. Piramide su izvorno zaštićene kamenjem izrađenim od visoko poliranog bijelog krečnjaka. To kamenje je odražavalo sunčevu svjetlost, zbog čega su one sijale poput dragulja.

18. Zahvaljujući zaštitnom sjajnom sloju, pretpostavlja se da su piramide mogle da se vide sa planina u Izraelu, a možda čak i sa Mjeseca.

19. Uprkos ogromnoj vrućini u pustinji, temperatura u njima je stalna – oko 20 stepeni Celzijusovih.

20. Teško je procijeniti tačnu težinu piramide, ali se pretpostavlja da Keopsova piramida iznosi oko 6 miliona tona.

21. Keopsova piramida je izgrađena tako da je okrenuta prema sjeveru, a zapravo je to najpreciznije usklađena građevina prema sjeveru u svijetu. Uprkos tome što je napravljena davno, njeno odstupanje od „pravog sjevera“ je minimalno – a razlog za to je pomjeranje Sjevernog pola Zemlje.

22. U prosjeku, potrebno je bilo oko 200 godina za izgradnju svake piramide, što znači da se često gradilo nekoliko piramida istovremeno.

23. Jedan od razloga zašto su piramide tako dobro očuvane je jedinstven vezivni materijal koji se koristio, a ni danas se ne zna od čega je tačno dobijen.

24. Suprotno popularnom vjerovanju, piramide nisu radili robovi ili zarobljenici, već plaćeni radnici – od onih fizičkih do brojnih umjetnika.

25. Iako se često povezuju s hijeroglifima, oni nisu pronađeni u unutrašnjosti Velike piramide u Gizi.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.