Recepti

Namirnice kojima čistimo otrove iz organizma

Dotukla vas je pečena, pržena, masna i kalorična hrana? Protiv holesterola, slobodnih radikala i mogućih kancerogenih materija borite se pigmentima u mnogim vrstama voća i povrća, začinskim biljem.
U potrazi za zdravljem valja se naoružati voćem i povrćem uočljivih boja – zagrizite zato u crvenu, žutu, narandžastu i zelenu hranu. Ove boje često ukazuju na bogatstvo antioksidanasa, poznatijih pod imenom: kvercetin, likopen, lutein, glutation, i dobro nam znane vitamine C, E, betakaroten i mineral selen. Iskušajte i neke začine.

Zeleno lisnato povrće gorkog ukusa

Podstiče rad jetare i žuči pa je idealna namirnica za tzv. helatnu terapiju (radič, cikorija, rikula). Pritom u tankom crevu dolazi do kationskog vezanja toksičnih teških metala, kao što su kadmij, olovo i živa. Na takav način oni ne prodiru u krv, nego se izlučuju iz organizma.

Saponini u mahunarkama skupljaju čestice holesterola u probavnom sistemu pre nego što uđe u krvotok.

Crveno voće i povrće

Crveni pigment antocijan, sastojak mnogih voćnih plodova, ima protivupalno delovanje. Osim toga, ne zaboravite na cveklu jer sadrži jedan od glavnih detoksikacijskih enzima, a odlična je i za pročišćavanje krvi u organizmu. Cvekla dokazano pospešuje i rad želuca, creva i žuči, a ima i pozitivan uticaj na nervni sistem.

Namirnice bogate vitaminom C

Volite limun? Antioksidanti u našem telu love slobodne radikale pre nego što uspeju oštetiti naše ćelije. Na taj način hrana se upleće u prirodne procese propadanja ćelija i usporava starenje tela.

Kiselo voće ima veoma snažan efekt detoksikacije. Osim limuna pijte sok ili jedite narandže, ananas, paradajz i grejp. Tokom prepodneva možete ponekad jesti isključivo voće – toksini će se brže odstraniti iz organizma.

Kurkumin

Mnoge fitohemikalije u hrani pokazale su se velikim borcima protiv upalnih procesa. Jedan od najjačih je kurkumin, žuti pigment kurkume.

Omega 3

Prirodni zaustavljači upala su i dobro poznate omega – 3 masne kiseline, a dovoljnim se unosom može znatno smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Ruzmarin

Dokazana protivupalna materija je i karnosol u ruzmarinu.

Izvor:net.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.