Zanimljivosti

Najveći antički brod-Sirakuza

Grčki brod Sirakuza, prema nekim izvorima najveći brod sagrađen u antici, s pravom se svrstava u najčudesnija postignuća drevnih brodograditelja.

Naša saznanja o ovom brodu najvećim delom dugujemo grčkom piscu Ateneju. Prema njegovim rečima, Sirakuzu je dao izgraditi Hijeron II., vladar sicilijanskog grada Sirakuze (270. – 215. g. p.n.e.). Za izgradnju broda bili su potrebni godinu dana i onoliko drvne građe koliko je potrebno za otprilike 60 standardnih brodova, pa je materijal dopreman čak iz Španije i Nemačke.

Bio je to neobičan spoj naoružanog luksuznog putničkog broda i super-teretnjaka, dugačak 55 metara i nosivosti do 1800 tona. Pokretan je s dvadeset redova vesala i tri jarbola, a od oružja, osim kranova za ispuštanje kamenih gromada na neprijateljske brodove, imao je i divovski katapult koji je osmislio čuveni Arhimed.

Treća, najviša paluba bila je namenjena za oko četiri stotine vojnika smeštenih u osam velikih oklopljenih kula. Na drugoj palubi bile su smeštene 142 kabine, namenjene putnicima prve klase, dok je najniža paluba služila za prevoz tereta. Skladište za vodu bilo je fascinantnog kapaciteta od 800 tona, a odmah uz njega nalazilo se i skladište za morsku vodu, kako bi na brodu uvek bilo sveže ribe. Bila je tu i konjušnica za dvadeset konja, velika kuhinja opremljena sa četiri mlina za brašno i pećima za hleb, kao i mnoštvo ostava za razne potrepštine.

Oficirska je paluba imala kupaonicu sa tri bronzane kade, borilište i šetalište. Na istoj palubi nalazilo se i svetište boginje Afrodite sa podom od poludragog kamena i vratima od kedrovine i slonove kosti. Putnici su imali na raspolaganju i bogato opremljenu biblioteku čiji su podovi i zidovi bili uređeni pomno izrađenim mozaicima i ilustracijama priča iz Ilijade.

Upravo zbog svoje impozantnosti, Sirakuza je imala nerešiv problem – bila je toliko velika da ju je od svih luka u Sredozemlju mogla primiti samo jedna. Zato je i imala samo jedno putovanje; krcata žitom krenula je od Sicilije prema Aleksandriji, gde je darovana kralju Ptolemeju koji je smesta dao nasukati ovog brodskog diva.

Do sredine II. veka p.n.e. moda gradnje brodova tako velikih dimenzija je nestala, a sredozemni brodograditelji vratili su se izgradnji manjih i praktičnijih projekata.

izvor:opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.