Jeste li znali

Najstarije avio kompanije koje i danas odlično posluju

Ne tako dugo nakon prvog leta braće Rajt 1903. godine, komercijalne avio-kompanije počele su da se formiraju širom sveta. Dakle, jedna od prvih avio-kompanija imala bi više od 100 godina – da i danas posluje. Međutim, ima avio-kompanija duge istorije koje odlično posluju, a skoro da su „napunile“ vek. Nabrojavanje najstarijih avio kompanija koje posluju nezgodnije je nego što zvuči.

Na primer, nemačka Lufthansa osnovana je 1926. godine, ali je prestala sa radom 1951. godine, pa je kao potpuno nova kompanija osnovana 1953. godine, a uzela je isto ime i logo stare Lufthanse. Ovo je samo jedan od primera avio kompanija čiji se datum osnivanja ne može sa lakoćom odrediti, a u nastavku teksta potrudićemo se da navedemo što starije avio kompanije koje i danas posluju.

KLM Royal Dutch Airlines – avio kompanija osnovana 1919. godine

Pored imena „Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Kolonien“ nije ni čudo što svi najstariju avio kompaniju koja i danas posluje zovu KLM. Osnovana je oktobra 1919. godine, a prvi let obavljen je od Londona do Shiphola, maja 1920. godine. Kraljevska holandska avio-kompanija danas je najstarija koja i dalje posluje, a 2019. godina je ona u kojoj puni čitav vek! Danas ona ima flotu od preko 115 aviona .

Avianca – kompanija osnovana 1919. godine

Nacionalna avio kompanija Kolumbija, „Avianca“, osnovana je decembra 1919. godine. Ovo je svakako, uz KLM jedna od najstarijih avio-kompanija na svetu. SCADTA – „Society Columbo German Air Transport“, ono je kako se u početku ova avio-kompanija zvala.

SCADTA je svoj prvi let obavila od Barankile do Puerto Beria 1920. godine, a uspostavila internacionalne rute u Venecueli i SAD-u sredinom 20ih godina prošlog veka. SCADATA se spojila sa Kolumbijskom nacionalnom avio-kompanijom i formirala Avianca-u juna 1940. godine. Danas, Avianca Holding je komercijalni brend koji predstavlja grupu od 7 nezavisnih latinsko-američkih avio-kompanija i odlično posluje.

Quantas avio prevoznik – osnovan 1920. godine

Osnovana kao „Queensland and Northern Territory Aerial Services (QANTAS)“, 1920. godine, ova kompanija počela je da obavlja letove upotrebljavajući 2 aviona: Avro 504K i BE2E. U međuvremenu, ova avio-kompanija postala je najveći domaći i internacionalni australijski avio-prevoznik, a danas posluje sa flotom od preko 120 aviona.

najstarije avio kompanije 0

Czech airlines je osnovan 1923. godine

Osnovana kao „Čekoslovačka nacionalna aviokompanija“ oktobra 1923. godine, Czech Airlines je jedna od najstarijih avio-kompanija u Evropi. Ova avio-kompanija prvi let je obavila od Praga do Bratislave iste godine kada je i osnovana.

CSA je postala član IATA 1929. godine, a onda obavila let na relaciji Prag-Zagreb 1930. godine. Ova avio kompanija postala je interkontinentalni prevoznik 1947. godine kada je objavila rute do Kaira i Ankare 1947. godine. Czech Airlines i danas odlično posluje sa 16 vrsta aviona, uključujući Airbus A330-300, A319-300, ATR72 and ATR42.

Finnair avio kompanija – 1923. godina

Finska najveća avio kompanija Finnair, osnovana je novembra 1923. godine. Počela je da obavlja letove između Helsinkija i Njujorka maja 1969. godine, a predstavlia direktne letove do Bangkoka već novembra 1976. godine.

Finnair je prva zapadno-evropska avio-kompanija koja je lansirala direktne letove na maršruti Evropa-Kina. Smeštena na aerodromu u Helsinkiju, ova avio kompanija danas raspolaže sa 45 aviona koji prevoze do destinacija kao što su Azija, Severna Amerika i severni delovi Evrope.

Delta Air Lines: 1924. godina

Delta Air Lines je osnovana kao komercijalna agrikulturalna avio-kompanija pod nazivom Huff Daland Dusters 1924. godine. Huff Daland obavio je svoj prvi internacinalni, putnički let iz Lime do Paite. Kompanija je preimenovana u Delta Air Sevice 1928. godine i kao takva predstavljena je putnicima prvim letom na relaciji Dallas – Jackson 1929. godine.

Ova avio-kompanija dobila je korporativno ime Delta Air Lines 1945. godine, a i danas ova avio-kompanija posluje izuzetno dobro – ima flotu od preko 600 aviona i predstavlja jednu od najvećih avio kompanija na svetu.

Air Serbia – domaća avio kompanija osnovana 1927. godine

Air Serbia vodi poreklo osnivanja još od juna 1927. godine, kao „Društvo za vazdušni saobraćaj AEROPUT„, a uništena je 1943. godine tokom II Svetskog rata. Ipak, brzo se vraća pod imenom Jugoslovenski aerotransport (JAT) aprila 1947. godine. Avio-kompanija je proširila svoje letove do 61 svetske destinacije, pokrivajući tako 5 kontinenata u kasnim 1980-im.

Ova avio-kompanija privatizovovana je 2013. godine i od tada zvanično ne postoji, mada je njen naslednik zapravo nacionalna avio-kompanija Srbije „Air Serbia“ koja raspolaže flotom od preko 20 aviona, a konstantno radi na širenju ponude destinacija do kojih prevozi svoje putnike.

Još neke od avio-kompanija sa izuzetno dugom istorijom su i: Tajik Air, Iberia, LATAM, Cubana, kao i Hawaiian Airlines, a nema sumnje da će ove avio kompanije duge istorije pronaći način da ostanu neke od najboljih avio-kompanija još dugo vremena.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.