Jeste li znali

Martovske ide znacenje.

Martovske ili Ožujske ide (latinskiIdus Martii) je u rimskom kalendaru bio naziv za 15. mart/ožujak. Na taj dan se u Rimuodržavala svetkovina u čast boga Marsa i održavala vojna parada. Osim u martu, izraz ide se koristio i za 15. dan mjeseca majajula i oktobra, odnosno 13. dan u svim ostalim mjesecima.

Izraz martovske ide se očuvao i nakon rimskog doba, odnosno dobio novo značenje zato što upravo na taj datum – 15. marta 44. pne. – izvršen atentat na Julija Cezara. Prema Plutarhu je prije samog atentata Cezar od vidovnjaka bio upozoren da mu prijeti opasnost na Martovske ide, ali je to upozorenje zanemario. Na putu za Pompejev teatar je istog vidovnjaka sreo i podozrivo rekao kako su „Martovske ide došle“, na što mu je vidovnjak odgovorio „Da, ali još nisu prošle“ . Nedugo potom je Cezar ubijen. Susret je dramatizirao William Shakespeare u svojoj drami Julije Cezar, odakle potječe i izreka „Čuvaj se Martovskih ida“.

Otada Martovske ide služe kao izraz kojim se opisuje neka opasnost ili nevolja koja prijeti, a koja se ima dogoditi u točno određenom vremenu.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.