Jeste li znali

Koliko ima zlata na zemlji

Zamislite da ste u mogućnosti da posedujete sve zlato na svetu i odlučite da ga istopite i od njega napravite kocku. Šta mislite, kolike bi bile stranice te kocke? Na stotine metara? Na hiljadu metara možda? Ni blizu toga!

Voren Bafet, jedan od najbogatijih investitora na svetu, smatra da bi strane takve kocke iznosile po 20 metara. Broj za koji se smatra da je najpribližniji realnom stanju je onaj do kojeg je došla korporacija „Thomson Reuters GFMS“ (Gold Fields Mineral Services), koja pravi godišnji izveštaj o zlatu. Prema njihovim podacima, na svetu ima ukupno 171.300 tona zlata. Strane kocke koja bi bila napravljena od te količine, iznosile bi oko 20,7 metara. Ako bismo želeli da to plastično opišemo, sa tim zlatom mogao bi da se popuni ceo centralni teren na Vimbldonu.

Koliko zlata ima u ljudskom telu?

Međutim, ne slažu se svi sa njihovim procenama. Nagađanja stručnjaka se kreću od 155.240, pa čak do 2,5 miliona tona. Tako eksperti sa instituta „Gold standard“ smatraju da samo u sefovima banaka i našim kutijama sa nakitom ima najmanje 2,5 miliona tona zlata.

Po mišljenju istoričara Timotija Grina, te procene se razlikuju u tako velikoj meri zbog toga što je zlato u upotrebi više od 6.000 godina i još uvek se ne zna gde je sve zakopano ili sakriveno. Zanimljivo je to da se zlato koje je tad iskopano koristi dan-danas, tako što se svih ovih godina recikliralo. Drugim rečima, moguće je da su vaše zlatne minđuše ili zlatni sat napravljeni od zlata koje je korišćeno još u antičko doba.

zlatne poluge 0

Do odgovora na pitanje koliko zlata ima ukupno na svetu je teško doći i zbog činjenice da se još ne zna koliko zlata eksploatiše Kina, kao i zbog toga što u Latinskoj Americi, pogotovo u Kolumbiji, ima dosta nelegalne ekspolatacije ove rude.

Kako izvući zlato iz matične ploče kompjutera

U Srbiji najmanje 265 tona zlata

procena – Zlato se u Srbiji eksploatiše još od srednjeg veka, a savremena eksploatacija počela je u Boru 1902. godine. Procenjuje se da u samostalnim ležištima i ležištima bakra u zemlji ima oko 250 tona zlata, dok je prema podacima Svetskog saveta za zlato, u Narodnoj banci Srbije deponovano 14,3 tone ovog plemenitog metala. Rade Jelenković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, kaže da su najveća nalazišta u Srbiji na prostoru tzv. Timočkog magmatskog kompleksa, od kojih su najvažniji Bor i Majdanpek.

– Pored toga, zlata ima i na području Blagojev kamen u istočnoj Srbiji, u kompleksu rudnika Lece kod Medveđe, kao i u zapadnom obodnom delu timočko-magmatskog kompleksa, to jest u blizini Žagubice. Međutim, ne mogu celokupne rezerve u zemlji biti predmet eksploatacije, jer se u preradi izgubi i to 50 odsto rezervi – navodi Jelenković.

On napominje i da se vrednost zlatnih rezervi ne može se dobiti množenjem sa cenom zlata na svetskom tržištu jer se moraju oduzeti troškovi istraživanja i eksploatacije.

– O količini zlata koje je u posedu građana može se samo spekulisati – dodaje Jelenković.

Najbogatiji ljudi svih vremena

Zanimljivosti o zlatu

– Ovaj plemeniti metal čovek iskopava već 6.000 godina i sve zlato iskopana od tada još uvek je u upotrebi
– Prvi zlatnik iskovan je oko 550. godine pre nove ere u tadašnjoj Lidiji, koja se nalazila na teritoriji današnje Turske
– Procenjuje se da je do 1492. godine, godine kada je Kolumbo otkrio Ameriku, iskopano 12.780 tona zlata
– U Tutankamonovoj grobnici pronađena je tona i po zlata, od koje je napravljen njegov sanduk
– Loša vest je da se zlato sve više koristi u cilju tehnološkog napretka – 12% od njegove količine koristi se za mašine i uređaje u industriji, posle čega je nemoguće reciklirati ga. U prevodu, zlato je postalo potrošna roba.

Izvor:24sata.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.