Zanimljivosti

KARTA SVIJETA NA JEZERU KLEJTRUP (KOJU JE NAPRAVIO SAMO JEDAN ČOVJEK), DANSKA

Malo je ljudi koji nisu čuli za arhipelag u Dubaiju koji svojim oblikom predstavlja cijelu površinu Zemlje, ali… da li ste znali da i na obalama jezera Klejtrup u Danskoj postoji slična karta svijeta? Istina, daleko je manja od one u Dubaiju, ali… ovu kartu svijeta je napravio samo jedan čovjek.

Kartu svijetu (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup je napravio Søren Poulsen od zemlje, kamenja i trave, a za ovaj impresivni poduhvat mu je bilo potrebno cijelih 25 godina.

Danas posjetitelji mogu šetati po ovoj karti koja zauzimau ukupno 4000 kvadratnih metara i obići cijeli svijet pješice, za svega nekoliko minuta, a zatim popiti kafu i pojesti kolač u susjednom kafiću. Dimenzije njegove karte svijeta iznose 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara.

Klejtrup-1

Søren Poulsen je rođen 1888. godine na posjedu na kojem se danas nalazi karta i preselio u SAD-u kada je bio mladić. Nakon 20 godina u inozemstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Nakon neuspjelog projekta da imanje pretvori u veliki voćnjak, 1944. godine je započeo projekt na kojem je radio sve do svoje smrti u 81. godini, 1969.

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluotok u obliku karte svijeta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti – neka od kamenja je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Klejtrup-1a
Klejtrup-2
Klejtrup-3
Klejtrup-4
Klejtrup-5
Klejtrup-6
Klejtrup-7
Klejtrup-8

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.