Tehnologija

Japan automobil budućnosti:Otporan na udarce i mijenja oblik.

Vozilo koje izgleda kao dječja igračka, i to na napuhivanje, moglo bi da postane dio čovjekove budućnosti.

Toyoda Gosei, japanski proizvođač gumenih, plastičnih i LED dijelova za automobile, predstavio je na Sajmu automobila u Tokiju koncept Flesby II koji je „otporan na udarce“.

Saloni automobila bez izuzetka predstavljaju novine na polju auto-industrije. Ipak, futurističkih koncept modelanema mnogo.

Na Sajmu automobila u Tokiju možda ih je bilo nekoliko, ali je vozilo koje je japanska kompanija Toyoda Gosei predstavila kao nešto što će na ulicama biti oko 2030. godine privuklo je najveću pažnju, piše portal Caranddriver.com.

Riječ je o modelu Flesby II koji je, zahvaljujući specijalnoj zaštiti, „otporan na udarce“. Za vozilo neobičnog izgleda jedino bi moglo da se kaže da je nalik na dječju igračku na naduvavanje.

Prema riječima predstavnika kompanije Toyoda Gosei, pri pravljenju Flesbyja korištena je guma koja mijenja oblik. Takav materijal štiti spoljašnji (i , naravno, unutrašnji) dio vozila od udaraca za razliku od air-begova koji su tradicionalno u unutrašnjosti automobila.

„Rasporedili smo air-begove, koji su obično u unutrašnjosti, po spoljnim dijelovima vozila poput haube i branika da bismo zaštitili tijelo automobila“, istakao je Takashi Ishikava iz kompanije Toyoda Gosei i dodao da gumeni dijelovi mogu elektronski da se pomjeraju i da potpuno izmijene oblik automobila.

Ideja o ovakvom vozilu rodila se još 2013. godine.

izvor:radiosarajevo.ba

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.