Svet

Irska-Ostrvo sreće-zanimljive činjenice

Za vas smo izdvojili zanimljivosti koje verovatno niste znali o Irskoj, popularno poznatoj kao Ostrvo sreće. Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih lepota nazivaju još i smaragdnim ostrvom. Republika Irska ima skoro 5 miliona stanovnika. Predstavljamo vam pregršt manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Čuveni brod Titanik, sagrađen je u Irskoj.

2. Dablin se ponosi činjenicom da ima jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pab, Šonov bar, nalazi se u gradu Atlon, a veruje se da potiče iz 900. godine.

3. Irci svoju zemlju zovu Eire.

4. Sigurno svi znate da je zelena boja simbol Irske, ali da li ste znali da tamo ima čak 40 nijansi te boje? To je jedna od onih teško dokazivih činjenica, ali svi Irci su sigurni u to. Čak je i pevač Džoni Keš (Johnny Cash) verovao u to, pa je tokom posete Irskoj 1959. godine napisao pesmu: 40 Shades of Green.

5. Psovanje je zakonom zabranjeno u Irskoj, a za pojedine psovke, kazne idu i do 25.000 evra.

6. Prosečni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako zemlja nalazi na šestom mestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

7. Noć veštica inspirisana je festivalom Samhain, koji se godinama ranije slavio u Irskoj.

8. Iako se Irska smatra zemljom zelenih pašnjaka, činjenica je da na njenom prostoru postoji čak 13 planina viših od 900 metara. Njih deset nalazi se u grofoviji Keri (jednoj od 26 grofovija na koje je Irska podeljena), na jugozapadu zemlje. Najviši vrh je Karuntuhil, na 1,041 metar nadmorske visine.

9. Kenedijevi vuku poreklo iz Irske, a Boston se smatra centrom irske dijaspore u Americi.

10. Maj je, u proseku, najsuvlji mesec u godini. Ovo je vrlo koristan podatak ako planirate da posetite ovu predivnu zemlju.

1. Irska može sa pravom da se ponosi sa najvećim brojem pobeda na Evroviziji. Čak 7.

12. Reka Šenon je najduža reka u Irskoj, i najduža reka na Britanskim ostrvima. Dobila je ime po keltskoj boginji Sioni (Sionna), a još od antičkog doba bila je plovna. Danas je veoma popularna za vožnju čamcem, jer su joj vode mirne, a okružena je i živopisnim selima, na primer selo Kilaloe – veoma je popularno za turiste.

13. Više Iraca živi izvan Irske nego u Irskoj.

14. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarska ostrva.

15. Više Ginis piva se godišnje popije u Nigeriji nego u Irskoj.

16. Irska je bogata vodom i postoji mnogo jezera ili loughs – što je keltska reč za jezero. Na severu se nalaze jezera Elen, Ri, Derg, a najveće jezero je Korib – sa površinom od 168 kilometara kvadratnih. Osim velikih jezera, Irska je bogata i močvarama.

17. U Dablinu postoji Nacionalni irski muzej vilenjaka.

18. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

19. Ukoliko su vam baba ili deda iz Irske, možete dobiti državljanstvo ove zemlje, bez obzira na to gde sada živite ili gde ste rođeni.

20. Glendalou (Gleann Da Loch, što znači – Glen od Dva jezera) najveća je dolina u Irskoj. Smeštena je u grofoviji Viklou, a po postanku je lednička dolina, nastala u poslednjem ledenom dobu. Poznata je po izvanrednim prirodnim lepotama, i po ostacima manastira koji je još u 6. veku osnovao Sv. Kevin (St. Kevin), a koje je tokom istorije bilo utočište mnogim monasima, čak i kada je bilo skoro uništeno.

Kanarska ostrva

21. Najpopularniji irski praznik je sveti Patrik, a zanimljivo je da sveti Patrik uopšte nije bio Irac, već Rimljanin.

22. Belu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban, koji je iz mesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

23. Dablin je jedini grad na svetu koji je dao 3 nobelovca za književnost.

24. Obala Irske je neobična u svojoj lepoti i pruža zaista prelepe prizore na koju god stranu sveta da se okrenete. To je veoma neravan i vrletan predeo, a uvale ustupaju mesta nekim divnim plažama. Na primer, sa najzapadnije tačke Irske – Dunmora na Dingl poluostrvu – pogledom čak možete obuhvatiti i Njufaunlend, koji je udaljen skoro 5,000 kilometara.

25. Do dan danas, u Irskoj nikada nije viđena zmija.

26. Irska je 2002. godine bila prva zemlja u svetu koja je uvela porez na plastične kese koje mogu da se nabave u prodavnicama i supermarketima.

27. Irci su jedini narod na svetu koji je mirno prihvatio hrišćanstvo.

28. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mesta sa najdužim imenom u Irskoj.

28. Grupa U2 i njihov pevač Bono, rodom su iz Irske.

30. Drišin je nacionalno irsko jelo. Reč je o tipu krvavice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hleba, zobenih pahuljica i masnoća.

Dablin: glavni grad republike Irske

31. Reč huligan dolazi od irske porodice O’Hooligan koja je zadavala glavobolje Englezima.

32. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota. Prvi put je zvanično upotrebljena u članku magazina Inter-oušn 12. oktobra 1880. godine.

33. Kelti, preci Iraca, osnovali su mnoge gradove u Evropi, uključujući Beograd (Singidunum).

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.