Zanimljivosti

HIERVE EL AGUA – STIJENA KOJA IZGLEDA KAO VODOPAD

Ako ga posmatrate iz daljine, izgledat će vam kao sasvim običan vodopad; ako priđete malo bliže, izgledat će kao zaleđeni vodopad; ali tek kada se skroz približite, vidjet ćete da je ova stijena još spektakularnija od onoga što ste očekivali.

Hierve El Agua (‘voda koja ključa’) je stijena, tačnije, formacija od mineralnih naslaga koja se nalazi na jednoj planini u Oaxaci, saveznoj državi Meksika. Na vrhu planine se nalazi prirodna polica sa dva slatkovodna bazena poznata po svojim ljekovitim svojstvima, kao i nekoliko izvora prepunih kalcijevog karbonata i magnezija.

Hierve-El-Agua-1

Tokom vremena, voda bogata mineralima se kap po kap prelijevala preko ivica bazena stvarajući prirodnu formaciju koju vidimo danas – Hierve El Agua – neobičnu stijenu koja izgleda kao 50 metara visok vodopad.

Zapoteci, domorodački narod koji ovdje živi više od 2.000 godina, nekada su koristili vodu iz izvora za navodnjavanje, a kanale koje su su stvorili u ovoj neobičnoj stijeni i koji su doprinjeli njezinom današnjem izgledu ostali su netaknuti gotovo dva milenija – zamrznuti u vremenu i prostoru.

Preporučujemo: Baishuitai, prekrasne bijele terase u Kini

Hierve-El-Agua-2
Hierve-El-Agua-5
Hierve-El-Agua-4
Hierve-El-Agua-6
Hierve-El-Agua-7
Hierve-El-Agua-8
Hierve-El-Agua-9
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.