Uncategorized

„Habl“ napravio spektakularnu fotografiju spiralne galaksije NGC 2903

IZVOR: RTS.RS | NASA, ESA

Blistave zvezde, kosmička prašina i gasovi oko jezgra galaksije, fantastični su prikaz koji je teleskop „Habl“ snimio i koji se može videti na novoj fotografiji spiralne galaksije NGC 2903.

Galaksija NGC 2903 je deo sazvežđa „Lav“ koje je udaljeno oko 30 miliona svetlosnih godina od Zemlje. 

Američka svemirska agencija Nasa, uz pomoć moćnog teleskopa „Habl“ istražuje pomenutu galaksiju zajedno sa još 145 obližnjih.

Spiralne galaksije imaju centralni deo i spiralne krakove koji čine zapravo disk galaksije, pun zvezda, kosmičke prašine i gasova.

Cilj istraživanja spiralnih galaksija je otkrivanje veza između crnih rupa koje su vrlo blizu jezgra galaksija i grupa zvezda koje se nalaze u njihovim središtima.

Galaksije se dele prema obliku na eliptične, spiralne i nepravilne. Eliptične galaksije nemaju disk, a spiralne su najsjajnije.

Nepravilne galaksije nemaju pravilan oblik ni strukturu, nisu toliko sjajne i sadrže najviše međuzvezdane materije. Njihov, nekada, haotičan izgled, može biti rezultat sudara sa drugom galaksijom.

„Mlečni put“, pripada spiralnim galaksijama. Naš solarni sistem, koji je, može se reći, na periferiji galaksije, od njenog centra je udaljen oko 25.000 svetlosnih godina.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.