SvetZanimljivosti

GUELTA D’ARCHEI: OAZA U SRCU SAHARE (U KOJOJ ŽIVE KROKODILI)

Guelta d’Archei je oaza, odnosno gelta koja se nalazi u samom srcu Sahare. Gelta je tipična za pustinjska područja, a nastaje kada se formirana podzemna voda izlijeva na površinu i stvara trajne bazene i rezervoare.

Guelta d’Archei se nalazi u visoravni Ennedi, u sjeveroistočnm Čadu, skrivena iza kanjona koji je štiti od surovih pustinjskih uslova. Nju svaki dan posjeti na stotine deva koje pastiri ovdje dovode da se napiju vode i odmore, prije nego nastave svoj naporni put preko Sahare. Ova tradicija traje već stotinama godina, a zbog velikog broja deva u vodi (i njihovog izmeta), ona je postala trajno crna.

Guelta-d'Archei-0

Deve nisu jedine životinje koje se mogu pronaći u ovoj pustinjskoj oazi. Iz crne vode vreba i mali broj nilskih krokodila koji svjedoče o tome da je Sahara nekada bila daleko ‘vlažnije’ područje nego danas. Guelta d’Archei predstavlja jednu od posljednjih preostalih kolonija nilskih krokodila u ovoj pustinji. Oni se hrane ribama koje se hrane algama koje uspijevaju u ovoj vodi zahvaljujući izmetu deva.

Na liticama iznad oaze se mogu pronaći i crteži koji datiraju iz davnog srednjeg holocena, što nam govori da je ova oaza stara desetinama hiljada godina.

Guelta-d'Archei-1
Guelta-d'Archei-2
Guelta-d'Archei-3
Guelta-d'Archei-4
Guelta-d'Archei-5
Guelta-d'Archei-6
Guelta-d'Archei-7
Guelta-d'Archei-8
Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.