Site icon BalkaPress.com

ZAŠTO MARIHUANA IZAZIVA SNAŽAN OSJEĆAJ GLADI?

Ako ste ikada pušili marihuanu onda vam je sasvim sigurno poznat osjećaj da bi mogli pojesti i pečenog vola premazanog Nutellom ako bi se kojim slučajem našao ispred vas. Možda ste se u nekom od tih trenutaka i zapitali zašto toliko ogladnite od marihuane?

Odgovor leži u kombinaciji nekoliko različitih stvari među kojima su i povećanje vaše sposobnosti za miris, koja zauzvrat pojačava vaš ukus; povećanje u oslobađanju neurotransmitera dopamina; i oslobađanje hormona grelina koji potiče apetit.

Zašto inače osjećamo glad?

Aktivni sastojci marihuane, poznati kao kanabinoidi, utječu na mozak na više načina. Na primjer, kanabinoidi koji daju taj nezaboravno zaboravni osjećaj zbog kojeg [uglavnom] svi puše marihuanu zove se tetrahidrokanabinol (THC). No, u marihuani postoji još najmanje 85 odvojenih kanabinoida, a svi djeluju različito na naše tijelo. Da bi bolje razumjeli ulogu onih zbog kojih osjećamo glad, moramo prvo razumjeti šta to inače stimuliše naš apetit.

Tijelo koristi više složenih mehanizama za regulaciju gladi. Ti mehanizmi još nisu u potpunosti shvaćeni. No, ono što znamo je da glad koristi dva mehanizma kada tijelo osjeti pad ili višak energije.

Kad osjeti manjak energje, tijelo aktivira oslobađanje grelina. Ovaj hormon stimuliše hipotalamus u mozgu kako bi povećao osjećaj gladi. On također utječe na područje mozga poznato kao ventralno tegmentalno područje, koje pomaže u oslobađanju neurotransmitera dopamina od kojeg se inače osjećamo dobro.

Isto tako, kada postoji višak energije u tijelu, masne stanice oslobađaju hormon leptin. On stimuliše hipotalamus da inhibira glad. Leptin također utječe na otpuštanje dopamina. Osim toga, leptin suzbija drugi neurotransmiter – anandamid. Anandamid je snažni stimulator gladi, endogeni kanabinoidni neurotransmiter koji se veže za iste receptore kao i THC. Dakle, kada je u tijelu više THC-a, manje je leptina, a vi osjećate snažnu glad.

Utjecaji THC-a

Sam THC ima mnoge učinke na naše tijelo. Stvara euforiju, analgeziju, sedaciju, te neprestanom i dugotrajnom uporabom može izazvati gubitak memorije i potencijalna kognitivna oštećenja (o ovome se još uvijek vode opsežna naučna istraživanja). On također umanjuje osjećaj za povraćanje i potiče apetit. To sve čini oponašajući prirodni tjelesni endocannabinoidni sistem. Ovaj sistem ima receptorska mjesta diljem središnjeg i perifernog nervnog sistema i odgovoran je za regulaciju navedenih fizioloških processea – a glad je jedan od njih. Dakle, od marihuane ogladnite jer THC prevari vaše tijelo koje samo misli da je gladno.

Pored toga, jedna studija provedena 2014. godine je pokazala da THC pojačava i naše čulo mirisa. Popratni efekat je i poboljšanje čula okusa. Mirisanjem hrane ljudi su u stanju da bolje osjete njene složene okuse.

THC također povećava glad tako što utječe na receptor CB1. On povećava ukus saharoze, ali nema učinke na senzacije slano ili gorko. To bi moglo pomoći da se objasni subjektivni osjećaj da slatke namirnice imaju bolji okus kada smo spušeni.

THC stimuliše receptorska mjesta u hipotalamusu koja uzrokuju otpuštanje hormona grelina. Grelin djeluje na hipotalamus kako bi povećao glad, a u isto vrijeme pomaže pripremiti probavni trakt za unos hrane.

Preporučujemo: 5 Halucinogenih biljaka koje možete legalno uzgajati (ali ne i konzumirati)

Na kraju, pušenje marihuane čini da se osjećate kao da lebdite na oblacima jer vaše tijelo otpušta više dopamina; a osjećate glad zbog otpuštanja grelina i vezanje THC-a za receptore anandamida. Oni u kombinaciji oponašaju iste osjećaje u tijelu kao kada niste jako dugo ništa jeli. Zbog ove kombinacije imate osjećaj da bi mogli pojesti tonu hrane, a kada počnete jesti, zbog gore navedenih faktora, ukus hrane je nevjerovatan.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version