Site icon BalkaPress.com

ZANIMLJIVI KONCEPTI ALTERNATIVNE BIOENERGIJE KOJA SE DOBIJA IZ ALGI

Budućnost nije teško zamisliti, dovoljno je samo pogledati sve nevjerovatno kreativne načine na koje se alge koriste – kao izvor svjetlosti, energije, boje, pa čak i muzike.

Ovi futuristički koncepti alternativne bioenergije zasnivaju se u potpunosti na algama,  a već su testirani u posebno konstruiranim solarnim panelima, automobilima, kućama, tekstilima, interaktivnim cyber vrtovima…

Predstavljamo neke od njih:

1. Prvi automobil na svijetu kojeg pokreću alge

Zamislite svijet u kojem automobili rade pomoću algi umjesto fosilnih goriva. Takva budućnost i nije daleko, a na ulicama je već Algaeus, automobil koji koristi alge kao gorivo.

Algaeus je zapravo Prius,  koji koristi sirove alge kao gorivo, koje proizvodi kompanija SapphireEnergy. Zvuči nevjerovatno, ali ovaj automobil može preputovati SAD – od obale do obale – sa samo 25 litara goriva.

2. Latro Lampa koju napajaju alge

Ova nevjerojatna lampa koja se sama napaja koristi sunčevu svjetlost, CO2 i vodu da proizvede svjetlost! Latro lampa je projekat Mike Thompsona, a u sebi sadrži komoru sa algama koja koristi ugljični dioksid iz vašeg daha za proizvodnju energije.

Možete jednostavno staviti lampu na sunce, puhnuti u nju par puta i posmatrati je kako svijetli. Kako je to moguće? Istraživači su otkrili da se električna struja može stvoriti u algama pomoću fotosinteze. Lampa ima bateriju koja pohranjuje energiju koja se sama generiše tokom dana, kako bi mogla raditi i noću.

3. Zgrade prekrivene algama

The Institute of Mechanical Engineers predviđa budućnost u kojoj će zgrade biti obložene algama, i to ne samo za svrhu proizvodnje energije, već i za upijanje stakleničkih plinova CO2 iz okolnog zraka.

Oni tvrde da bi se zapečaćene posude sa algama mogle dodati na postojeće zgrade za proizvodnju biogoriva. Ovaj koncept se čini realnijim i bližim budućnosti, od ostalih ultra-futurističkih koncepta eko gradova.

4. Solarni paneli od algi

Od vozila koje vozite – do odjeće koju nosite, koncept solarnih panela bi mogao u budućnosti imati primjene u skoro svim sferama života. Veliki istraživački projekt na Sveučilištu Instituta za Proizvodnju (IFM) istražuje potencijalne koristi solarnih panela od algi – u nauci i industrijskom dizajnu.

Dizajneri su oblikovali način na koji danas živimo, stvorili su kultne proizvode i promjenili izglede svih industrija – Solarni paneli od algi im nude mogućnost da dizajniraju i oblikuju naučna istraživanja i novu, eko budućnost.

5. Alge koje sviraju

Iako nije najpraktičnija primjena algi, svakako je jako zabavna i zanimljiva. Francuski studenti Marianne Cauvard i Rafael Pluvinage su iskoristili agar-agar (crvena alga) za prozvodnju muzike.

Pod naslovom “Noisy Jelly ‘, projekt se sastoji u oblikovanju gela, koji se pravi od agar-agar algi, u geometrijske oblike koji stvaraju zvuk kada se dotaknu.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version