Site icon BalkaPress.com

Zanimljivi japanski izumi koji bi i nama dobrodošli

Samo u Zemlji Izlazećeg Sunca – devet japanskih izuma koji bi i nama dobro došli. Svi vi koji otputujete u Japan videćete da toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Prvo što upadne u oči je njihova pristojnost, s obzirom da mnogi od njih kažu – hello… Ovde se ne radi ni o vozovimaa ni o čemu sličnom, već nekim zgodnim stvarčicama koje koriste Japanci, a dobro bi došle i nama.

Vrući peškiri (Oshibori) za brisanje ruku

Ove peškire u Japanu dobijete na početku svakog obroka. I za predjelo i glavno jelo i desert, ne postoje nikakve salvete, već ruke lepo obrišete i očistite toplim peškirima.

Drinkomati koji nude topla i hladna pića

U Zemlji Izlazećeg Sunca postoji neverovatnih 5 miliona ovakvih uređaja, što je impozantno. A još je impozantnije što isti aparati daju i topla i hladna pića, dakle, vrući čaj možete naručiti zajedno sa Coca – Colom!

Drinkomati koji nude prvu pomoć

Ok, ovo nemaju svi, ali brojni aparati uz topla i hladna pića nude i pribor za prvu pomoć. I ne samo to, nude odmah i defibrilatore! Možda je i to jedan od razloga dugovečnosti Japanaca.

Kontrola karata u podzemnoj železnici

U velikim gradovima poput Londona ne možete ući u podzemnu železnicu dok ne očitate svoju kartu na čitaču, tj., vrata su zatvorena. Ovde su vrata stalno otvorena, a ukoliko ne očitate karticu, doslovno će se zatvoriti vama u lice!

Sedišta u vozovima mogu se pomerati

Sedite u vozu i želite gledati sa prijateljima koji su sedište ispred vas u oči? Ništa lakše, jednostavno oni okrenu naslon za sedište i sad sedite kao u kupeu.

Ormari za ostavljanje stvari

Ormari u kojima možete ostaviti prtljag nalaze se na svakoj stanici. Raznih su veličina i oblika, a cena je 2 evra dnevno.

Čudesni toaleti

Hm, ne znamo kako ovo zvuči, ali toaleti u Japanu mogu gotovo sve. Prvo što upadne u oči je njihova pristojnost, s obzirom da mnogi od njih kažu hello. Zatim, valja napomenuti da ih možete nameštati i po visini, da se sami peru, a super je što ih uopšte ne dodirujete već sve radite dugmićima.

Linije za vozove i bankomate

Znate onaj osećaj kad dižete novac, a neko iza vas stoji toliko blizu da vam se čini da gleda koji vam je pin i koliko novca podižete? Japanci ovakvih problema nemaju, jer je jednostavno ucrtana linija preko koje nije pristojno ići, a pošto tamo poštuju pravila, liniju niko ne prelazi. Ista stvar je i sa redovima za ulazak u voz.

Ostavljanje bicikala

Ovde lanac za vezanje bicikle je zadnje što vam treba. Zašto? Iz razloga što svako mesto za vezanje bicikla ima svoj lanac, tako da bicikl jednostavno vežete i sa sobom ponesete ključ.

Izvor:punkufer.dnevnik.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version