Site icon BalkaPress.com

Zanimljive činjenice o plivanju

Plivači su sami po sebi fascinantni. Ne bismo da budemo pristrasni prema njima, ali oni zaista kao da imaju nadljudske sposobnosti. Plivači mogu učiniti da njihova tela izvode neverovatne stvari a u ovom tekstu iznosimo nekoliko najinteresantnijih činjenica kojim možemo odati zahvalnost ovom sportu.

1. Ronioci na dah

Da li ste znali da osobe odličnog zdravlja uz malo dobre obuke mogu zadržati dah ispod vode i do dva minuta. Ronioci na dah su pravi majstori u svom zanatu, pa tako mogu zadržati dah i do deset minuta bez ikakvog problema. Svetski rekord zadržavanja vazduha ispod vode je 22 minuta i drži ga Stig Severinsen.

2. Zaveslaji prosečnog plivača

Prosečan plivač koji ide u srednju školu može po sezoni imati i do milion zaveslaja. Razmislite o tome za trenutak. Koliko vam treba d bi izbrojali do milion. Međutim, uvek mislite na sebe i svoje zdravlje. Stres i veliki broj zaveslaja bez adekvatnog odmora mogu povećati mogućnost od nastanka povreda. Uvek poslušajte iskustva i znanje svog trenera.

3. Najstarija tehnika plivanja je prsno plivanje

Da li ste znali da većina plivača prvu tehniku koju nauči jeste prsna tehnika, a pojedina istraživanja su pokazala da je to ujedno i najstarija tehnika plivanja.

4. Plivači se znoje u bazenu

Plivači izgube istu količinu znoja kao i bilo koji drugi sportista na suvom.

5. Najmlađa svetska internacionalna plivačica ima samo 10 godina

2015. godine, sa samo 10 godina, devojčica po imenu Alzain Tareq, postala je najmlađa svetska takmičarka u svetskom plivanju. Ona se takmičila protiv plivačica koje su bile čak i dva puta starije od nje. Ona je uspela da ispliva 50m prsno za samo 41,13 sekundi.

6. Najstariji plivač ima 100 godina

U 2015. godini je postavljen novi svetski rekord. Postavio ga je Mieko Nagaoka iz Japana. Ovo je prvi stogodišnjak koji je preplivao 1500 metara slobodnim stilom.

7. Žene na Olimpijskim igrama

Ženama nije bilo dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama sve do 1912. godine. Plivanje je postalo Olimpijski sport 1908. godine, na žalost žene nisu mogle odmah da učestvuju. Australijska plivačica po imenu Fanny Durack postala je prva žena koja je osvojila zlatnu medalju u plivanju na 100m slobodnim stilom.

8. Od Kube do Floride

Plivačica po imenu Diana Nyad plivala je od Kube do Floride. Osim toga što je razdaljina bila oko 160 km ova plivačica je tada imala 64 godine. Pre konačnog uspeha imala je i šest promašaja dok konačno nije uspela u svom cilju.

9. Brijanje plivača

Brijanje ne služi samo radi uklanjanja dlačica i lepšeg izgleda plivača. Plivači se brijaju i kako bi povećali plivačke performanse i to su dokazale brojne studije. Uklanjanje suvišnih dlačica omogućava plivačima da na bolji način osete vodu i svoj pritisak i na taj način bolje prilagode svoju tehniku plivanja.

10. Deca i prvo plivanje

Deca mogu krenuti sa časovima plivanja već od 12 meseci. Roditelji slobodno mogu da vode svoju decu na plivanje već od prve godine života. Plivanje je jedan od najboljih sportova za normalan i zdrav fizički razvoj.

11. Plivači koriste skoro sve mišiće u svom telu dok plivaju

Plivanje je zasigurno jedan od najintenzivnijih sportova. I to je iz razloga jer plivači koriste sve mišiće na svom telu za izvođenje tehnika u plivanju.

Na kraju ovog teksta možemo zaključiti da su plivači jedna veoma interesantna i neverovatna grupa sportista. Ko je od vas mogao da zna i pola od navedenog teksta, a neki od vas će možda uraditi i još neverovatnija dela u plivanju. Vreme će to pokazati. Trudite se, odlazite redovno na svoje treninge i jednog dana, pa ko zna, možda i svet čuje za vas, mi svakako jesmo i držimo vam palčeve.

Izvor:pkcrvenazvezda.org.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version