Site icon BalkaPress.com

Vrijednost dijamanta

Poznato je da je dijamant vrlo lep dragulj. Njegova lepota čini ga primamljivim i dragocenim. Dijamant je takođe najtvrđi element koji je čoveku poznat i zato je vrlo koristan.

Zašto jedan dijamant ima veću vrednost od drugoga?

Prvo, dijamanti koji se nalaze u prodaji mogu biti vrlo različiti po boji i kvalitetu. Ima ih u svim duginim bojama. Neke boje su ređe od drugih. Najskuplji su oni koji imaju crvenkastu ili plavkastu boju ili čisti bezbojni dijamant. Drugi faktor, koji je vrlo važan pri određivanju njegove vrednosti, jeste čistoća. Dijamanti mogu biti čisti kao suza, ali mogu imati i manje ili veće defekte.

Postoje dijamanti toliko skupoceni da su čak odigrali važnu ulogu u istoriji. Najpoznatiji je Kohinor (Breg svetlosti), koji ima najdužu istoriju od svih dijamanata na svetu. Da bi se domogli ovog dragog kamena mnogi azijski vladari pokušavali su da osvoje Indiju.

Nada, izuzetno plav dijamant težine oko 44 karata, takođe je prošao kroz mnoge ruke. Veruje se da on donosi nesreću onome ko ga poseduje. Drugi poznati dijamanti su Orlov, koji je nekad ukrašavao krunu ruskih careva, Režan, koji se sada nalazi u Luvru u Parizu, i Kulinan, čiji su delovi ugrađeni u britansku krunu i skiptar.

Dijamanti lošije vrste upotrebljavaju se u industriji. Mnogi se stavljaju u dijamantske brusilice koje se koriste za oštrenje alata i brušenje sočiva. Industrijski dijamanti koriste se takođe u rudarstvu za izradu bušilica za bušenje kamena.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version