Site icon BalkaPress.com

VELIKI KAZUARI, NAJOPASNIJE PTICE NA SVIJETU

Prema Guinnessovojknjizi rekorda, Veliki kazuar / australijski kazuar / južni kazuar (lat. Casuarius casuarius) je najopasnija ptica na svijetu.

Treća po veličini i jedna od najtežih ptica, Veliki kazuar može biti visok i do 2 metra (prosječna visina je 127-170 cm), mužjaci mogu težiti do 55 kg, a ženke do 76 kg. Njihove tri kandže, oštre kao noževi, dosežu i do 12 cm u dužinu, a ovo je i jedina ptica na svijetu koja ima bilo kakvu vrstu zaštitnog oklopa, kacigu, kojom štiti glavu dok trči kroz gustu šumu. I na kraju, ove ptice neletačice mogu trčati brzinom od 50 km/h!

I jako su agresivne.

Kišne šume na sjeveroistočnoj obali Australije, Nove Gvineje i Indonezije dom su za oko 1.500 preostalih Velikih kazuara u divljini. Rijetko se viđaju u zatočeništvu (npr zoološki vrt) jer su agresivnije od bilo koje druge životinje, pa stoga i najčešće napadaju čuvare.

Mužjaci i ženke ovih ptica se dosta razlikuju: ženke nemaju vedro obojeno perje, ali su zato jače i veće od mužjaka. Tokom parenja, mužjak je taj koji uzima pasivnu ulogu, a ženske mogu promijeniti i tri partnera tokom jednog odnosa. Posljednji partner će biti odgovoran za inkubaciju jaja i brigu o mladima (iako je malo vjerovatno da je on otac).

Veliki kazuari, naizgled stidne ptice, isprovocirane mogu postati izuzetno agresivne i opasne. Iako su proglašene najopasnijim pticama na svijetu, napadi na ljude nisu previše česti, a posljednji put su usmrtile čovjeka 1926. godine. Krivac za napade uglavnom bude čovjek koji je ušao na njihovu teritoriju ili ih jednostavno izaziva da napadnu.

Prema lokalnoj legendi, Veliki kazuari svojm oštrim kandžama mogu otvoriti utrobu čovjeka ili bilo koje druge veće životinje, te istu ubiti samo jednim udarcem. Ovo su ipak samo lokalni mitovi, ali ono što je sigurno – napdi se dešavaju, a od ovih ptica je gotovo nemoguće pobjeći. Trče brzinom od 50 km/h, jako su dobri plivači i mogu skočiti do 1,5 metar u visinu. Jedini način da se pobjegne to je da se čovjek brzo popne na drvo, ali da pri tome pazi da nije neko drvo sa kojeg spada voće – jer takvo Veliki kazuari smatraju izvorom hrane i mogu ispod njega boraviti danima čuvajući ga od ostalih životinja.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version