Site icon BalkaPress.com

TA PROHM: SAVRŠEN SPOJ PRIRODE I DREVNE ARHITEKTURE, KAMBODŽA

Ta Prohm (kmerski za “Predak Brahma”) je veliki budistički hram smješten 1 km istočno od legendarnog Angkor Thoma, posljednjeg velikog i najdugovječnijeg glavnog grada Kmerskog Carstva koje je nekada vladalo današnjom teritorijom Kambodže, istočnog Tajlanda, Vijetnama i Laosa.

Izgrađen na vrhuncu Kmerskog Carstva kao budistički hram i središte učenja, Ta ​​Prohm je savršen prikaz tradicionalne kmerske arhitekture koja se sastoji od niza manjih građevina, od kojih najveća zauzima oko 1000 x 650 metara prostora, a u samom centru se nalazi ogromno kameno lice Prajnaparamita koji predstavlja mudrost.

Kada su francuski arheolozi ponovno otkrili Angkor u ranom 20. stoljeću, svi hramovi su već bili prekriveni travom, korovom i drvećem, a vrlo brzo i očišćeni – svi osim Ta Prohma, kojeg arheolozi nisu smjeli čistiti zbog straha od urušavanja.

U posljednjih nekoliko godina, zajedno s ostatkom Angkor kompleksa, drevni hram Ta Prohm (izgrađen 1186. godine) je postao popularan širom svijeta, kako zbog interneta, tako i zbog njegovog pojavljivanja u filmu Lara Croft: Tomb Raider.

izvor.pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version