Site icon BalkaPress.com

STVORENO JE BIONIČKO OKO KOJE BI MOGLO VRATITI VID SLIJEPIMA

Iako koncept bioničkog oka nije nešto sasvim novo u svijetu nauke, novi, radikalni dizajn bi ipak mogao važiti za revolucionarni – jer se vjeruje da upravo ovaj dizajn može vratit vid slijepima.

Istraživači su dramatično povećali učinkovitost bioničkog oka tako što su ‘razbili kod’ pomoću kojeg implanti u retini (mrežnici) komuniciraju sa vizualnim dijelom mozga.

Kod se sastoji od specifičnih obrazaca električnih impulsa. Kada su ga implementirali u svoj uređaj, naučnici su skoro potpuno povratili vid kod potpuno slijepih pacova. Testovi su pokazali da su životinje bile u stanju raspoznati lica i pratiti slike svojim očima.

Novi implanti retine idu tako daleko da mogu prepoznati i razlikovati lice bebe, dok su dosadašnji mogli stvarati samo zbunjujuće paterne svijetlih i tamnih tačaka. Čak i najbolji implanti na tržištu mogu vratiti samo vrlo ograničen vid, koji dozvoljava pacijentu da vidi tačke svjetla i obrise koji stvaraju jak kontrast.

“Naši rezultati pokazuju da je ugradnja koda dramatično povećala performansu, daleko iznad onoga što se može postići samo povećanjem rezolucije. Štaviše, pokazuju da je kombinacija koda i visoke rezolucije u stanju povratiti vid skoro do normalnog“, izjavila je Dr Sheila Nirenberg sa Cornell Univerziteta koja predvodi istraživački tim.

Svi gore navedeni pokusi su rađeni sa pacovima, a naučnici tvrde da su ‘razbili’ i kod retine kod majmuna, koja je gotovo identična ljudskoj. Prije nego slijepi konačno dobiju svoj vid, uređaj će morati proći rigorozna klinička testiranja, kako bi bili sigurni da ne ostavlja nikakve posljedice na svog korisnika.

U zaključku, naučnici su napisali: “Sve u svemu, naši rezultati pokazuju da uključenje koda dramatično povećava protetsku sposobnost. Iako povećanje rezolucije također poboljšava performanse, ono ima svoje ograničenje; dodavanja koda probija ove barijere. Kod u kombinaciji sa visokom rezolucijom čini restauraciju prirodnog vida mogućim.”

Više od 20 miliona ljudi širom svijeta su slijepi ili u opasnosti od sljepoće zbog bolesti.

izvor:pixelizam

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version