Site icon BalkaPress.com

Šta se dešava pri naglom prestanku konzumiranja kafe.

Mogli biste se iznenaditi, saznajte šta će vam se dogoditi ukoliko naglo prestanete piti kafu. Užitak. Relaksacija. Ritual. A nekima i pravi porok. Sve je to omiljeni napitak miliona ljudi – kafa. S obzirom na broj onih koji istinski uživaju u ispijanju ovog gotovo čarobnog napitka, ne čudi što samo retki primećuju negativne posledice izazvane upravo kafom. Iako, verujemo, niste razmišljali o prestanku konzumiranja ovog crnog tečnog zlata, nakon što otkrijete kakve bi posledice odricanje od kafe moglo imati na vas, sve bi se moglo promeniti. Nećemo se iznenaditi ako upravo prestanak pijenja omiljenog napitka postane jedna od vaših novih odluka. Ako se na to odlučite, evo što vas čeka.

Povećanje libida

Da. Dobro ste pročitali. Vaša jutarnja (budimo realni i ona popodnevna, pa i večernja) kafa itekako ima veze sa događanjima u vašoj spavaćoj sobi (ili bilo gde drugo). Iako vas kofein po pravilu opušta pa bi bilo očekivano i da pozitivno deluje na libido, priča je ponešto drugačija. Naime, naučnici tvrde kako bi smanjenje unosa kafe u organizam moglo veoma dobro uticati na vaš seksualni život. Vredi probati, zar ne?

Promene raspoloženja

Ok, ovo nije super stvar, ali samo je još jedan u nizu dokaza da kofein uveliko utiče na vas. Prvih desetak dana mogli biste se osećati poprilično neraspoloženo. Naime, odvikafanje od kafe može uzrokovati i depresiju, anksioznost, vrtoglavice, simptome slične onima gripa, nesanicu i mnoge druge nimalo privlačne stvari. Ipak, nakon svega toga uslediće samo pozitivne stvari. Obećavamo. Kako biste smanjili takve promene raspoloženja, ne preskačite doručak i ne zaboravite se hidratizovati tokom celog dana. U vodi je spas!

Mogli biste izgubiti na težini

Istraživanje Univerziteta Duke pokazalo je da je svakodnevna konzumacija kofeina u kafi, čaju ili drugim napitcima kod ispitanika povećala dnevne nivoe šećera za gotovo 10 posto. To istovremeno znači veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti. Osim toga, naročito ako volite kafu sa šećerom i mlekom (ili još gore šlagom), u njoj se nalaze brojne skrivene kalorije. Odvikafanjem od kafe možete izbaciti stotine kalorija iz svoje isehrane u samo jednom danu.

Bolje ćete spavati

Iz istog razloga iz kojeg vas kofein uveče drži dugo budnim, on vas i ujutro budi. Nimalo iznenađujuće, istraživanja su dokazala da kafa čak i šest sati pre odlaska na počinak može poremetiti san. Iako ćete se na početku verovatno osećati umorno i iscrpljeno, dugoročno ćete početi bolje spavati.

Vaš organizam će tražiti alternativu

U vidu hrane, naravno, naročito ako ste pili zašećerenu kafu. Ali umesto da se bacite na unos praznih kalorija, imajte spremne bademe i čaj od mente. Oni će stabilizovati nivo šećera u krvi, ali i pomoći da otklonite umor i povratite energiju.

Moguće su glavobolje

Kao pravi ljubitelj kafe, sigurno ste se već susreli sa glavoboljama uzrokovanim neispijanjem omiljenog napitka. Prestankom pijenja kafe, telu oduzimate adrenalin i dopamin, koji deluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnima. Umesto toga osećaćete uticaj adenozina, hormona zaduženog za odmor i umor, pa i glavobolju. Kako biste to izbegli, ne bi bilo loše postepeno smanjivati količinu kafe umesto da je naglo prestanete konzumirati.

Izvor:index.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version