Site icon BalkaPress.com

SPEKTAKULARNI PARK GÜELL, BARCELONA

Park Güell (Park Gvelj) je očaravajući park koji se nalazi na brdu El Karmel u Barceloni, karakterističan po arhitektonskim elementima legendarnog katalonskog arhiteke Antoni Gaudija. Na prijelazu u 20. stoljeće, Eusebi Guell i Bacigalupi su naručili projekt koji je prvobitno trebao biti zatvorena stambena zona, sa oko 60 građevina.

Projekat je pripao Antoni Gaudiju, arhitekti poznatom po spektakularnim građevinama kao što su Casa Batlló i Sagrada Família. Razvoj ove zone se uskoro pretvorio neuspjeh, a nakon Eusebi Guellijeve smrti 1918. godine, njegovi nasljednici su ponudili park Gradskom vijeću Barcelone, koje je otkupilo lokaciju i ovdje otvorilo javni parki 1926. godine.

Park Güell sadrži niz nevjerovatnih kamenih struktura, staza i i fascinantnih građevina. Tu su i uvijeni stubovi i skulpture, a sve zajedno podsjeća na oblike koji se mogu vidjeti u prirodi – jer je upravo priroda i inspirasala Gaudija. Na vrhu se nalaze i terase koje pružaju spektakularan pogled na park, ali također i na cijeli grad.

Park podržava i veliki broj divljači, a posebno nekoliko vrsta papagaja, kao i orlova i kolibrija. Park Güell je danas zaštićeni dio UNESCO-ve Svjetske baštine, ulaz je dozvoljen ali uz unaprijed rezervisanu ulaznicu koja košta oko 7 eura (4,90 za starije osobe).

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version