Site icon BalkaPress.com

Slobodni zidari (masoni)

Masoni su i dalje jedno od najuticajnijih bratskih društava na svetu, koje broji negde oko pet miliona članova. Organizacija je osnovana 1717. godine, ali dokumenta koja se odnose na njihovo postojanje datiraju još iz 14. veka. Društvo je oformljeno kao bratstvo čiji članovi dele iste filozofske ideje, među kojima i verovanje u vrhovno biće. Uprkos naizgled bezopasnim aktivnostima, slobodni zidari su bili izvrgnuti žestokoj kritici.

Teorije zavere dugo su govorile o njihovim okultnim obredima, i čak su se osnivale čitave političke grupe kao znak otpora slobodnim zidarima. Takođe su i crkve svih veroispovesti kritikovale ovu organizaciju. Sa svojim mnogobrojnim članstvom i različitim ložama raširenim po celom svetu, moderni masoni više ne dele iste univerzalne obrede, kao što je bio slučaj u prošlosti. Međutim, jedan od obreda koji je ostao konstantan jeste inicijacija novih članova. Novog posvećenika predlaže neko ko je već mason, a svaki novi član mora da prođe kroz tri različita stepena, pre nego što dostigne nivo majstora.

Članovi takođe imaju posebna pravila međusobnog pozdravljanja, uključujući rukovanje, gestikulaciju i šifre, a na njihovim sastancima zabranjen je pristup onima koji nisu masoni. Poznati masoni bili su Vinston Čerčil, Mark Tven, Henri Ford, Bendžamin Franklin. Simboli masona su šestar i lenijar

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version