Biznis

Sarkazam na radnom mjestu podstiče kreativnost

Zahvalite sarkastičnom kolegi na vašoj kreativnosti. Ako svakodnevno slušate komentare sarkastičnih saradnika, znajte kako je ovo zapravo zdrava navika za vas, jer su šanse da ćete u tim situacijama biti kreativniji. Tako bar tvrde izraelski istraživači univerziteta Bar-Ilan, koji dodaju kako sarkazam u kancelariji poništava ljutnju.

Stručnjaci su u svoju studiju uključili gotovo 400 studenata koji su trebali zamisliti da su telefonski agenti – predstavnici korisničke službe. Pustili su im snimke drugog agenta i kupca sa tri verzije: u jednoj je kupac bio ljut, u drugoj normalan i u trećoj sarkastičan.

Ispitanici koji su čuli ljuti razgovor bolje su obavili jednostavni kreativni zadatak nego ispitanici koji su čuli normalan razgovor. Ali, najkreativniji su bili studenti koji su slušali sarkastičnog kupca, koji je imao primedbe kao što je: Vaša je usluga brza poput kornjače.

Stručnjaci smatraju kako se osobe usko fokusiraju na trenutni zadatak ili problem zbog ljutnje kako bi izbegli negativnosti kasnije u budućnosti. Sarkazam ima bolji učinak jer uključuje viši nivo razmišljanja i sposobnost procesuiranja dve stvarnosti istovremeno.

Posmatranje ljutnje iskomunicirane kroz sarkazam povećava složeno razmišljanje i rešavanje kreativnih problema, tvrdi Ella Miron-Spektor, voditeljka studije objavljene u časopisu Journal of Applied Psychology.

Sarkazam je primer onoga što neki istraživači zovu nejasan razgovor, način razgovora u kojemu se ono što se reklo razlikuje od onoga što zapravo znači. Ova kategorija jezika uključuje prisiljenu ljubaznost, ritualni jezik, prenemaganje (pretvaranje) i govor u aforizmima. Neki ljudi smatraju sarkazam nižim oblikom ironije ili jednostavno verbalnim delom ironije. Ali sarkazam se uvek okrene osobi koja govori; osoba je sarkastična, ali situacija je ironična.

Izvor:ordinacija.vecernji.hr

Podeli sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.