Site icon BalkaPress.com

RAJSKO JEZERO: PLAVI BISER NA GRANICI IZMEĐU KINE I SJEVERNE KOREJE

Rajsko jezero je kratersko jezero na granici između Kine i Sjeverne Koreje. Nalazi se na planini Baekdu na nadmorskoj visini od 2.189,1 metara i prema Guinnessovoj knjizi rekorda najviše je kratersko jezero na svijetu.

Jezero je nastalo nakon erupcije oko 969. godine, kada je voda ispunila krater površine 9,82 km² sa prosječnom dubinom od 213 m. Tokom zime je uglavnom potpuno prekriveno debelim slojem leda.

U kineskoj literaturi poznato kao Južno more ili Tianchi, a u nekim krajevima kao Plavi biser ili safir, Rajsko jezero okružuju mnogi mitovi i legende, a među njima je i ona da u njemu živi čudovište (koje je navodno i snimljeno). U Sjevernoj Koreji se vjeruje da je Kim Jong-il rođen u blizini jezera. Nakon njegove smrti KCNA (centralna novinska agencija S. Koreje) je tvrdila da je led na jezeru pukao “tako glasno, čini se kao da je potresao nebo i Zemlju.”

Turisti uvijek napuštaju lokaciju jezera sa velikim oduševljenjem, ne samo zbog samog jezera, već i zbog drugih prirodnih čuda u području. Ovdje se nalazi najviši vulkanski vodopad na svijetu poznat kao Changbai vodopad. Do njega se nalaze i Changbai toplice, kao i niz drugih jezera, dolina i slapova duž sjeverne, zapadne i južne strane planine.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version