Site icon BalkaPress.com

Pas-simbolika i vjerovanje

Simbolizam životinja: Pas je simbol vernosti, odanosti, požrtvovanosti i plemenitosti. Upravo zato se ova inteligentna životinja oduvek smatrala čovekovim najboljim prijateljem – on je tu da sluša, razume, i pomaže svom vlasniku u najtežim trenucima. Ovo se, svakako, ne odnosi samo na moderno doba. Neraskidiva veza čoveka i psa datira još iz perioda staroegipatske kulture gde je pas bio predmet kulta, a posebno mesto je zauzimao bog smrti Anubis, predstavljen u obliku hrta.

U grčkoj mitologiji se srećemo sa psom Kerberom, čuvarom podzemnog sveta, dok antički Rim takođe ima svoje svete pse, takozvane čuvare Vulkanove pećine. Dakle, istorijski posmatrano, pas je svuda oko nas – u mnogim pesmama, umetničkim delima, na freskama, skulpturama.

Za psa se često kaže da je životinja na koju u svakom trenutku možemo da se oslonimo. Pouzdan partner, ne samo u lovu, već i u svakodnevnom životu. Upravo te osobine mu dodeljuje i Keltska mitologija, gde je označen kao verni pratilac bogova i heroja. Dresiran je za borbu, ume da bude jako agresivan, ali mu Kelti pripisuju i isceliteljske moći, pa ga dovode u vezu sa onostranim. Kada govorimo o hrišćanstvu, pas se (zajedno sa mačkom) smatra nečistom životinjom, ali mu se ipak dodeljuje status životinje koja simbolizuje vernost i budućnost.

Interesantne činjenice o psima

Kinezi psa tradicionalno uzimaju za simbol radosti i sreće. Najpoznatiji u kineskoj kulturi je takozvani Fu-pas koji ne samo da štiti dom od loših ljudi, već istovremeno puža zaštitu i od negativne energije. Takođe, ne treba zaboraviti ni kineski zodijak, gde je pas označen kao jedanaesti znak kome se pripisuju ljubaznost, odanost, snalažljivost, velikodušnost i iskrenost. Kada se javi u snovima, pas se često povezuje sa prijateljstvima koja, u zavisnosti od detalja samog sna, mogu biti stavljena na neku vrstu ispita. Isto tako označava i našu animalnu prirodu.

Kada već govorimo o zodijaku, pomenimo i da se u modernoj astrologiji pas povezuje sa planetama Mars i Jupiter, kao i znakom Device. Značajno mesto zauzima i u Tarotu, gde u psihološkom smislu predstavlja našu potrebu za poverenjem, a takođe se dovodi u vezu i sa svim onim ljudima koji mogu da pomognu pitaču na tom putu. Možete ga pronaći na sledećim kartama: Luda, Mesec i Deset Pentagrama.

Izvor:simboli.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version