Site icon BalkaPress.com

Paintball kao sport-pravila i sigurnost

Od 1980. godine, paintball je postao jedan od najpopularnijih ekstremnih sportova. Paintball igraju milioni žena i muškaraca uglavnom svih starosnih dobi. Bile to domaćice ili đaci, profesionalci ili početnici, svim paintball igračima jedno je zajedničko – ljubav prema adrenalinskim sportovima i takmičarski duh.

Za razliku od drugih ekstremnih sportova jedino paintball uzrokuje visok nivo adrenalina bez ugrožavanja sopstvene bezbednosti. Takođe ne zahteva naporne treninge i pripreme već pruža zabavu i razonodu za sve uzraste.

Za igru je potreban pneumatski marker poznatiji kao paintball puška, maska koju je obavezno nositi tokom cele igre i paintball municija – želatinasta kuglica sa tankom opnom i tečnom bojom u unutrašnjosti.

Paintball igra predstavlja imitaciju kratkih vatrenih kontakata, na ograničenom prostoru.

Grupa ljudi se naizmenično „lovi“ i izbegava međusobno, sve dok jedna osoba ili ekipa ne trijumfuje nad drugom. Protivnik se eliminišete kada se pogodi kuglicom koja se rasprsne po njemu. Kao i u svakoj igri pobednik je onaj koji prvi postigne cilj ili onaj koji ostane poslednji u igri.

Jednom kada se opremite osnovnom zaštitnom opremom, mogućnosti za zabavu su ogromne. U paintballu ne postoji ni jedan trenutak kada se stoji mirno jer u svakom trenutku postoji osećaj da „nešto gori“ te zahteva neprekidnu pažnju i odlučnost.

Osnovna pravila paintball-a

Pravila sigurnosti u paintballu izuzetno su stroga, ali iz tog razloga paintball je najsigurniji ekstremni sport.

Maska se mora nositi na glavi u svakom momentu dok se nalazite na terenu. Nipošto ne skidajte masku sve dok ste na terenu i igra traje.
Nikada ne pucaj u osobu koja ne nosi odgovarajuću zaštitu.
Puška je zakočena svo vreme dok se nalazite van terena i dok igra ne počne.
Svaki marker tretiraj kao da je napunjen.
Pucanje u kontrolnoj zoni je strogo zabranjeno. Pucanje je jedino dozvoljeno u kontrolnoj zoni i na terenu kad igra počne. Prestanite sa pucanjem onog trenutka kada se oglasi signal za kraj igre.
Ne pucate na svetiljke, ozvučenje, posmatračku zonu niti bilo šta što nije vaš protivnik u igri.
Nikada ne okrećite paintball marker u nešto što ne želiš da pogodiš.
Marker uvek drži zakočen dok nisi spreman za igru.
Ne podižite kuglice sa zemlje jer prljavština sa zemlje može da ošteti mehanizam markera.
Iznajmljenu pušku je zabranjeno rastavljati. Držite poklopac loadera na pušci čvrsto zatvorenim.
Nikada ne koristiti municiju koja nije kalibar 50 za decu ili kalibar 68 za odrasle.
Ne pucati na slepo. Gledajte u metu dok pucate.
Nikada ne poseži za nasiljem.
Ne pucajte u nikoga sa razdaljine manje od 5m.
Eliminisani ste onda kada kuglica pogodi vas ili bilo šta što nosite i ostavi trag boje. Pogodak u pušku se računa kao eliminacija.
Čim ste pogodjeni viknite „pogodjen“ ili „gotov“, podignite vašu pušku iznad glave i što brže idite ka bezbednosno – neutralnoj zoni van terena.
Pridržavajte se svih instrukcija koje ste dobili od nadležnih na terenu.
Ako iskrsne bilo kakav problem signalizirajte sudiji da vam pomogne ili se uputite u kontrolnu zonu ne skidajući masku.
Ferplej se očekuje od svakog igrača. Neće se tolerisati nesportsko ponašanje i varanje na terenu i ne poštovanje pravila.
Zabranjeno je agresivno ponašanje.
Zabranjeno je namerno nanošenje štete objektima, bunkerima.
Zabranjeno je bacanje otpadaka na teren i po okolini.
Zabranjeno je je pušenje i korišćenje otvorenog plamena na terenu.
Zabranjeno je unošenje i korišćenje pirotehničkih sredstava.
Zabranjeno je igranje pod uticajem alkohola ili droge.
U slučaju povrede u toku igre, obavestiti sudiju.
Bilo kakva zloupotreba ili falsifikovanje članskih kartica je najstrože zabranjeno.
Pridržavajte se svih uputstava koje ste dobili od nadležnih na terenu.
Imajte na umu da je ovo igra, igrajte sportski.

Pravila i sigurnost paintball-a

Pravila sigurnosti u paintballu izuzetno su stroga! Skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili pak udaljavanjem sa terena. S obzirom na to da igrači tokom igre ne dolaze u fizički kontakt, rizik od eventualnih povreda skoro da ne postoji.

Paintball je siguran sport kad se igra po pravilima, a kao što se može videti u statistikama koje slede, sigurniji je čak i od golfa. Pravila sigurnosti i pravilna upotreba profesionalne i sigurnosno dokazane opreme učinili su paintball jednim od sigurnijih sportova. Statistički je dokazano da je paintball sigurniji sport od skoro svih vrsta sportova koji se odvijaju uz pomoć lopte, jer su povrede za vreme bavljenja paintballom smanjene na minimum. Paintball je iako neobično uzbudljiv, zabavan i relaksirajući ekstremni sport, istovremeno i mnogo sigurniji od ostalih sportova koji izazivaju navalu adrenalina pa zbog toga i ima tako veliki broj poklonika.

Zahvaljujući kvalitetnoj i sigurnoj opremi, a posebno maskama za lice, mogu ga igrati i deca od navršene dvanaeste godine života naravno uz obavezno prisustvo roditelja. Maska se ne sme skidati na terenu gde traje igra, tj. gde je markiranje dozvoljeno. Pravila sigurnosti u paintballu jako su stroga, skidanje ili nenošenje maske smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kažnjava se isključivanjem iz igre ili udaljavanjem s paintball terena. Paintball se svrstava u kategoriju „ekstremnih sportova“ što upućuje na izvesnu opasnost za učesnike i povećan rizik od povreda.

Paintball prate veliki tabui o povredama ali statistički pokazatelji govore drugačije. Povreda oka jedina je ozbiljna povreda koja je moguća isključivo ako učesnik za vrieme igre skine zaštitnu masku za paintball s glave. Takve se povrede po pravilu događaju u nekontrolisanim uslovima: izvan ovlašćenih paintball centara, na mestima na kojima igralište za paintball nije ograđeno mrežom i gde tok igre ne nadgledaju minimalno dve stručne osobe. Čak i uključivanjem tih elemenata u istraživanja i gledajući ukupnu učestalost povreda u svim ekstremnim i konvencionalnim sportovima, paintball je aktivnost s minimalnom mogućnošću povrede učesnika.

Index učestalosti povreda u paintballu iznosi svega 0,2 povrede na 1000 aktivnosti tokom godine. Uopšte, ekstremni sportovi izuzev snowboardinga, beleže mali index rizika od povređivanja. Boks je najrizičniji sport s indexom od 5,2, sledi američki fudbal s 3,8, a snowboarding kao najrizičniji ekstremni sport je na trećem mestu s indexom 3,8. Slede hokej na ledu 3,7, alpsko skijanje 3,0, fudbal 2,4, baseball-softball 2,2 i košarka 1,9. Indexi ostalih „ekstremnih“ sportova: jedrenje na dasci-surfing je na 10. mestu s indexom 1,8, mountain bike je 18. sa 1,2, skateboard 22. sa 0,8, BMX 24. sa 0,8.

Izvor:Opusteno.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version