Site icon BalkaPress.com

Naučnici iz Japana razvili novu bateriju…

Naučnici iz Japana razvili novu bateriju koja može da skladišti energiju 100 puta duže od tradicionalnih baterija

Tim japanskih naučnika sa Univerziteta Tohoku razvio je novi tip baterije koja može da skladišti energiju 100 puta duže od tradicionalnih baterija. Baterija, koja je napravljena od materijala nazvanog bakar-cink oksid, još je u fazi razvoja, ali ima potencijal da revolucira način na koji skladištimo energiju.

Baterija radi tako što koristi proces koji se zove „superkondenzacija“. Superkondenzatori su uređaji koji mogu da skladište veliku količinu energije u vrlo kratkom vremenu. Često se koriste u uređajima kao što su kamere i laptopovi, ali još nisu korišćeni u velikim primenama kao što su električna vozila.

Nova baterija koju su razvili japanski naučnici koristi bakar-cink oksid kao aktivni materijal. Bakar-cink oksid je vrlo dobar provodnik električne energije, a može da skladišti i veliku količinu energije. Baterija je takođe vrlo lagana i izdržljiva.

Istraživači i dalje rade na poboljšanju performansi baterije, ali veruju da ima potencijal da revolucira način na koji skladištimo energiju. Baterija bi mogla da se koristi za napajanje električnih vozila, kuća i drugih uređaja. Takođe bi mogla da se koristi za skladištenje energije iz obnovljivih izvora kao što su solarna i vetroenergija.

Razvoj nove baterije je značajan proboj u oblasti skladištenja energije. To bi moglo da pomogne da se električna vozila učine pristupačnijim i praktičnijim, a takođe bi moglo da pomogne da se smanji naša zavisnost od fosilnih goriva.

Evo nekih od potencijalnih prednosti nove baterije:

  • Mogla bi da učini električna vozila pristupačnijim i praktičnijim.
  • Mogla bi da pomogne da se smanji naša zavisnost od fosilnih goriva.
  • Mogla bi da se koristi za skladištenje energije iz obnovljivih izvora kao što su solarna i vetroenergija.
  • Mogla bi da se koristi za napajanje kuća i drugih uređaja.

Razvoj nove baterije je još u fazi razvoja, ali ima potencijal da revolucira način na koji skladištimo energiju. To je značajan proboj u oblasti skladištenja energije, i to bi moglo da ima veliki uticaj na način na koji živimo i radimo.

Evo nekih od potencijalnih primena nove baterije:

  • Električna vozila: Baterija bi mogla da se koristi za napajanje električnih vozila, što bi ih učinilo pristupačnijim i praktičnijim.
  • Kuće: Baterija bi mogla da se koristi za skladištenje energije iz obnovljivih izvora kao što su solarna i vetroenergija, što bi pomoglo da se smanji naša zavisnost od fosilnih goriva.
  • Drugi uređaji: Baterija bi mogla da se koristi za napajanje drugih uređaja, kao što su laptopovi, kamere i mobilni telefoni.

Razvoj nove baterije je značajan napredak u oblasti skladištenja energije. To je tehnologija koja ima potencijal da revolucira način na koji živimo i radimo.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version