Site icon BalkaPress.com

Najveći predatori na svijetu.

Koji su najveći predatori na svetu današnjice. Pročitajte top listu deset najvećih predatora koji danas žive širom planete. Saznajte nešto više o ovim stvorenjima i upoznajte ovaj svijet životinja.

10. Tarantule spadaju među deset najopasnijih predatora na planeti, i to sa dobrim razlogom. Ne samo što spadaju u jedne od najvećih paukova, oni su i izrazito vešti lovci. Ključ njihog lova je strpljenje. Oni strpljivo čekaju svoj plen, a zatim napadaju bez upozorenja. Plen probijaju svojim velikim očnjacima, a zatim izlučuju svoje digestivne enzime u telo žrtve kako bi što lakše svarili plen.

9. Crna mamba je jedna od najstrašnijih životinja u celoj Africi. Gigantska zmija otrovnica može se naći širom jugoistočne Afrike. Ime je dobila po crnoj boji kože sa unutrašnje strane usta, koju pokazuje prilikom napada. Crna mamba je prilično mirna, ali može biti izuzetno agresivna kada oseti da je u opasnosti. Prilikom napada izlučuje smrtonosnu mešavinu neurotoksina i kardiotoksina, i tako parališe žtrvu.

U prošlosti, ugriz crne mambe je bio 100% fatalan. Danas je ta cifra smanjena zbog povećanja upotrebe protivotrova.

8. Pirana je riba koja ima najgoru reputaciju od svih riba u svetskim morima. Može se naći u vodama širom Južne Amerike. Obično lovi u sumrak i u zoru, kada strpljivo čeka na svoj plen. Vrlo je agresivna, napada sve ostale ribe, pa i ljude. Kada oseti opasnost, napada i kida sve što joj dođe pod zube, čak i druge pirane. Ima jake čeljusti i oštre zube zbog čega se i nalazi na našoj listi najboljih predatora.

7. Većina najvećih svetskih predatora vodi samostalan način života pa tako sami i love svoj plen. Međutim, vukovi žive i love u zajednici koja se zove čopor. Vukovi u čoporu putuju, love, hrane se i odmaraju, i zajedno su tokom cele godine. Na vrhu svakog čopora je alfa par mužjak i ženka. Zahvaljujući svojoj velikoj prilagodljivosti, vukovi se mogu naći na područjima Arktika, kao i u pustinjama Severne Amerike i centralne Azije. Hrane se divljačima poput srne i irvasa, ali i malim glodarima.

6. Komodo zmaj je najveći od svih guštera. Teži do 300 kg i može da dostigne dužinu od više od 10 m. Njegove karakteristike su: brzina , snaga i upornost da se dočepa dva puta većeg plena od sebe. Komodski zmaj jede bilo koju životinju koju pronađe divlje svinje, jelena, pa čak i bizona, a napada i ljude. Lovi iz zasede i ima smrtonosan ugriz. Nema otrov kao zmije, ali je njegov ugriz uvek smrtonosan. Razlog tome je u vrlo velikom broju bakterija u pljuvačci, od kojih su neke smrtonosne jer uzrokuju infekciju rana. Dobar je plivač i trkač.

5. Krokodili žive u rekama i jezerima tropskih i subtropskih područja. Da bi se prilagodili životnoj sredini, krokodili se prikrivaju u vodi i odatle vrebaju plen. Krokodili su majstori kamuflaže. Kada miruju u vodi sve što se može videti su oči, vrlo mali deo glave, uši i nozdrve. Svi krokodili su mesožderi. Ugriz odraslog krokodila je poput hidraulične prese, u pitanju je pritisak od više od deset tona. Ovo je dovoljno jako da može lako smrviti oklop kornjače. Ponekad više njih učestvuju istovremeno u komadanju plena.

4. Kao što ime kaže kit – ubica je smrtonosni grabljivac. Živi u svim okeanima, od ledenih severnih okeana do toplih, tropskih mora. Ima vidljiva obeležja na svom telu; sa crnim leđima, belim grudima i bokovima i belom oznakom iznad i iza očiju. Mužjaci narastu do 8 metara i teže do 6 t. Vrhunski je grabljivac. Lovi u jatima. Prosečno pojede 227 kg hrane svakodnevno. Hrani se ribom, ali i pingvinima, morskim galebovima, morževima, morskim lavovima i vidrama.

3. Mrki medved je najveći kopneni mesojed. Živi u različitim staništima, od tropskih do polarnih i od planinskih do ravničarskih. Teži oko 150 kg. a može dostići i težinu od 300kg. Njegovi jaki udovi i ogromne šape mogu ubiti čoveka. Čeljustima može odvući plen težak i do 300 kg. Iako izgleda nezgrapno, veoma je spretan. Može se kretati uspravno na zadnjim nogama, trčati, penjati po drveću i strmim stenama, i dobro plivati.

2. Na našem drugom mestu nalazi se životinja koja je poznata kao “ kralj džungle „. Lavovi love neke od najvećih životinja na Zemlji, uključujući bizone i divlje zveri. Mužjak lava je lako prepoznatljiv po svojoj grivi, teži između 200kg – 260 kg. Žive u savanama Afrike i love u čoporu. Uspešnost samostalnog lova je svega 17%, pa je zato kooperativnost od presudnog značaja. Napad je kratak i snažan. Žtrvu ubijaju tako što je zadave.

1. Velika bela ajkula može se naći u svim okeanima. Dostiže dužinu do 12 metara i težinu od oko 2t. Sa svojim aerodinamičnim telom, jakom vilicom i nekoliko redova oštrih zupčastih zuba, koji se menjaju tokom celog života, bela ajkula predstavlja pravog predatora. Jedna ajkula može proći kroz više od 50 000 zuba u svom životu. Dok su male hrane se ribama, ražama i ostalim ajkulama a kad porastu jedu morske kornjače, foke, morske lavove. Bela ajkula ne žvaće plen već ga zubima iskida na komade koje zatim cele guta. Veoma retko se dešava da napadne i čoveka. Utvrđeno je da je bela ajkula u stanju da iskoči iz vode kako bi uhvatila svoj plen.

izvor:opušteno.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version