Site icon BalkaPress.com

Najpoznatiji pirati svjetskih mora

U svakoj priči postoji i druga strana slike, tamna strana i likovi koji su se kroz istoriju proslavili kao heroji ili zloglasni, okrutni gusari.

Svetski okeani, mora, zalivi, ostrva, poluostrva, rukavci, jezera, delte, reke. Sinje more, pogled na pučinu, sunce kako se bljeska, lagani talasići, strašne bure, razapeta jedra… hiljadu i jedna asocijacija… a u svakoj priči postoji i druga strana slike, tamna strana i likovi koji su se kroz istoriju proslavili kao heroji ili zloglasni, okrutni gusari. Svaki delić ovog plavog prostranstva je imao svoga vladara ali najpoznatiji su bili baš ovi…

William Kid 1645-1701 Škotska

Kapetan Kid, ugledni Škotlanđanin koji je živeo u New Yorku. Svoju karijeru na moru je započeo kao lovac na pirate. Igrom sudbine promenio je tabore i lojalnost onoga dana kad ga je njegova posada proglasila Piratskim kapetanom. Svaki njegov napad na druge brodove je doslovno pretvoren u legendu ali zna se da mu je kraj došao kad je napao brod Istočno Indijske Kompanije natovaren nečuvenim blagom. Nakon toga, ucena na njegovu glavu je bila neverovatna. Kapetan Kid zakopao je svoj plen na ostrvu Gardiners u nadi da će ga moći iskoristiti kao sredstvo razmene za svoj život. Uhapšen je u Bostonu, zajedno sa svojom suprugom i poslat u Englesku na suđenje. Osuđen je na smrt vešanjem. Konopac kojim su ga vešali pukao je dva puta. Treći put su ga konačno obesili, zatim mu telo posuli katranom i ostavili tako da visi na lancima pored reke Temze, tako da svi mogu da ga vide.

Deset najvećih istorijskih pljački

Edward Teach – Crnobradi 1680-1718 Engleska

Iako je bilo mnogo boljih pirata od Crnobradog, u svoje vreme je bio najstrašniji i najozloglašeniji. Komandovao je flotom od 4 broda i oko 300 gusara. Legenda kaže da je bio surov i neustrašiv, napadajući druge brodove sa sabljom u svakoj ruci. Oteo je 40 brodova u Karibskim morima i nemilosrdno ubijao svakoga ko mu se nađe na putu. Iako se priča da je imao nekoliko žena, zvanična gospodarica njegovog srca je bila 16-togodišnja devojčica koju je ponudio svojoj posadi na uživanje nakon njihove prve velike svađe. Na kraju je ipak Kraljevska mornarica uspela da mu stane na put. Ubili su ga, odsekli mu glavu a onda je stavili visoko na vrh jarbola kao upozorenje svim ostalim piratima u okrugu reke Hampton u Virdžiniji.

Bartholomew Roberts – Crni Bart 1682-1722 Vels

Mislili su da mu čak ni metak ne može ništa. U svojoj neverovatnoj karijeri od običnog činovnika na brodu, došao je do gusarskog kapetana jer je imao nesreću da bude u posadi broda koga je napao gusar Howell Davis. Bartholomew je uspeo osloboditi svoj brod od gusara, da bi zatim, i sam postao jedan od njih. Potopio je i opljačkao čak 400 brodova. Poginuo je na moru u žestokoj bitci sa Kraljevskom Mornaricom. Ubio ga je Britanski kapetan Chaloner Ogle.

Serijske ubice koje nikad nisu uhvaćene – Top 10

Henry Every – Dugački Ben 1653 – nepoznat datum smrti, Engleska

Počeo svoju karijeru kao član Britanske Kraljevske mornarice da bi se potom pridružio Španskoj brodskoj ekspediciji 1693 godine gde je u toku jedne pobune prešao na stranu pirata. Iako je uhvatio i potopio samo dva broda, bio je najzloglasniji i najstrašniji gusar Crvenog Mora. Sa ta svoja dva plena postao je najbogatiji pirat na svetu jer je uhvatio baš Indijske brodove prepune začina i neviđenog blaga. Odmah nakon toga se povukao i nestao bez traga. Niko nije znao njegovu lokaciju niti tačan datum smrti iako su ga tražili svugde po svetu.

Anne Bonny 1700-1782 Irska

Ćerka bogatog advokata Anne Bonny razbaštinjena je zbog svoje ljubavi prema siromašnom mornaru Jamesu Bonny. Nakon udaje vrlo brzo je shvatila svoju grešku ali povratka nije bilo. Živeći tako među mornarima zaljubila se ponovo u pirata Kapetana broda, Calico Jack Rackham-a. Sa njim se ukrcala na njegov brod preobučena u muškarca. Borila se sa piratima rame uz rame. Kažu da je bila neverovatno vešta sa vatrenim oružjem i izuzetno okrutna. U posadi je otkrila još jednu ženu prerušenu u muškarca, Mary Read. Svi zajedno su uhapšeni i osuđeni na smrt. Anne i Mary, kao žene, imale su odvojena suđenja od muške posade. Iako su i one osuđene na vešanje, izbegle su smrtnu kaznu time što su izjavile da su trudne. Mary je ubrzo umrla od groznice a Anne je misteriozno nestala iz zatvora. Priča se da je njen otac uspeo otkupiti pomilovanje. Nestala je bez traga.

Zanimljive činjenice o gusarima

Francois l Olonnais 1635-1668 Francuska

Počeo kao siromašni sluga na Američkim plantažama da bi postao jedan od najuspešnijih pirata na kopnu. Sem toga je bio definitivno najokrutniji od svih. Njegova mržnja prema Špancima je više nego legendarna. Pričalo se da je nemilosrdno ubijao sve što mu se nađe na putu a jednom je čak i pojeo srce španskog vojnika. U svojim pljačkama je zaradio preko 200.000 španskih dolara. Kako je okrutno uživao u tuđim mukama – tako je na isti grozan način završio svoj život. Nasukan na sprudu, na obali Paname, uhvaćen je i pojeden zajedno sa svojom posadom od strane kanibalskog plemena.

Ching Shih 1785-1844 Kina

Najpoznatija i najfascinantnija od svih ženskih pirata. Bila je prostitutka. Prelepa kapetanica piratskog broda pod svojom kontrolom je držala preko 1.500 brodova i 80.000 mornara. Pljačkala je gradove i brodove Južnog Kineskog mora. Kad joj je Kineska vlada ponudila amnestiju prihvatila je pod uslovom da joj posada zadrži sav plen koji su do tada opljačkali. Njeni mornari su se penzionisali u izobilju a ona je nastavila život kao vlasnica mnogobrojnih kasina i bordela zajedno sa svojim mužem (koji je bio njen usvojeni sin). Umrla je u 69toj godini.

Svi ovi likovi su zaista postojali i harali svetskim morima u neprestanoj trci da zgrnu što veće bogatstvo i proslave svoje ime.

Izvor:impulsportal.net

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version