Site icon BalkaPress.com

KOJE SU GRANICE LJUDSKE IZDRŽLJIVOSTI?

Svima su poznate priče o ljudima koji prežive metak u mozgu, pad sa ogromnih visina ili mjesece provedene na otvorenom moru. Koliko smo zapravo snažni? Ili, da bolje postavimo pitanje: Koliko smo zapravo krhki?

Neke od granica ljudske izdržljivosti već su odavno utvrđene. Vjerovatno ste čuli za trojno pravilo koje diktira koliko možemo izdržati bez zraka, vode i hrane (3 minute, 3 dana i 3 sedmice – ovo važi za prosječnog čovjeka).

Ostale granice izdržljivosti su rijetko testirane. Na primjer, koliko dugo možete ostati budni prije nego što umrete? Koliko visoko se možete popeti prije nego se ugušite? Koliko ubrzanje tijelo može izdržati prije nego se raspadne?

Eksperimenti koji se rađeni desetljećima – neki namjerno, drugi slučajno – su pomogli da dobijemo odgovore i na neka od ovih, nesvakidašnjih pitanja.

Koje promjene možemo podnjeti?

Pojedinci se uveliko razliku u granicama izdržljivosti, neki mogu podnjeti veće temperature, neki mogu duže bez daha, neki više bez vode. Faktori izdržljivosti zavise od spremnosti tijela (treninga) za ovakve poduhvate, kao i koliko se naglo promjena dešava. Nauka je postavila generalne granice izdržljivosti kod prosječnog čovjeka, a one su slijedeće:

Koliko ubrzanje možemo podnjeti?

Prsni koš štiti naše srce od teških udaraca, ali je i dalje slab štit protiv snažnih prirodnih sila. Koliko ubrzanje naši organi mogu tolerisati?

NASA i vojni naučnici imaju odgovr na to pitanje. Prema nedavno objavljenom članku u Popular Science, ubrzanje od 14 G (G-force) može rastrgati sve organe. G-force u rangu između 4 i 8 će vas onesvijestit. 1 G je normalna sila gravitacije koju osjećamo na zemlji.

Koliko dugo možemo ostati budni?

Poznati su slučajevi pilota koji su zaspali ‘za volanom’ i tako srušili avione koje su vozili nakon 3 dana nespavanja. Nakon samo jednog dana propuštenog sna – sposobnost vožnje je jednaka vožnji u pijanom stanju.

Rekorder u (namjernom) nespavanju, 17-godišnji Randy Gardner je postavio svoj rekord još 1965. godine, kada nije spavao 264 sata (oko 11 dana). Možete pretpostaviti: Randy je već nakon par dana više ličio na biljku nego na ljudsko biće.

Ali, koja bi bila granica smrti?

26-godišnji Kinez navodno je umro nakon što nije spavao 11 dana, u pokušaju da odgleda svaku utakmicu na Europskom kupu. Ali, bio je pod utjecajem alkohola i cigareta, tako da je teško utvrditi njegov uzrok smrti. Nijedan čovjek nikada nije definitivno umro od samo od nedostatka sna, i zbog očitih etičkih razloga, naučnici ne mogu odrediti granicu u laboratoriju.

Ipak, niko se ne može usporediti s 66-ogodišnjim vijetnamskim poljoprivrednikom Ngoc Thaiom. 1973. godine dobio je groznicu, i od tada nije zaspao (već 39 godina). Medicinski lijekovi, narodni lijekovi, alkohol… ništa mu nije pomoglo da zaspe. U Oktobru 2006. godine izjavio je da se počinje osjećati kao ‘biljka bez vode’.

izvor:pixelizam 

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version