Site icon BalkaPress.com

Kako Mjesec utječe na ljudski um?

Sve oko nas utiče na nas – bilo da se radi o uticaju ultraljubičastih zraka sunca, pogledu na jutarnje nebo, šetnji kroz šumu ili plivanju u moru – lepota prirode stvara protok harmonije i energije u našem telu. Ali nije sve u prirodi baš toliko dobro za ljudska bića.
Mesec, opevan od strane pesnika i umetnika, već vekovima ima niz negativnih uticaja na ljudski um, naučno i duhovno. Nekoliko naučnih i istraživačkih institucija sprovelo je eksperimente da bi proučili efekat Meseca i punog Meseca na ljudski um i ponašanje.

Mesec, svest i podsvest

Prema kvantnim fizičarima, sve u univerzumu – zvezde, planete, sateliti, pa i Mesec, ima sopstvenu frekvenciju. Frekvencija koju projektuje Mesec utiče na frekvenciju uma koja se odnosi na emocije, osećanja i želje. Um, koji se sastoji od svesnog i podsvesnog dela, reaguje na poziciju Meseca na nebu. Psihologija je prepoznala da podsvest kontroliše 95 našeg života. Podsvesni deo uma je kolektivna garaža akumuliranih iskustava, sećanja i misli, i on ima višu frekvenciju funkcionisanja u poređenju sa onom koju ima Mesec. Potrebno je imati konstruktivne i posmatračke sposobnosti da bi se doprlo do delova podsvesnog uma. Frekvencija Meseca ima moć da preobrati misli iz podvesnog i da ih dovede na površinu svesnog uma. Naš podsvesni um sadrži nepotrebne i potrebne informacije, pozitivne i negativne imprinte, a kada se njihova kombinacija uzdigne do svesnog dela uma, to može biti veoma stresno.

Mesec: plima i oseka, ljudsko telo

Mesec je razlog zbog kog se dešavaju plima i oseka na Zemlji. Zbog njegove gravitacije on povlači nestalne objekte (vodu) pa oni bivaju uznemireni. Aristotel i rimski istoričar Plinije Stariji su ustanovili da je mozak najvlažniji organ u telu. Naučnici su nastavili na osnovu ovog razmišljanja i ustanovili da je moguće da Mesec utiče na čoveka i na njegovo ponašanje, jer je telo sačinjeno 80 od vode. Međutim, ma koliko da istraživanja potvrđuju ovo, ima onih koji se ne slažu.
Ali zato postoji konkretan dokaz da Mesec utiče na spavanje. Dokaz je publikovan na osnovu eksperimenta u kome je učestvovalo 33 volontera (oba pola) u grupama različitih godina, koji su spavali nekoliko noći u laboratoriji. Naučnici su proučavali i posmatrali moždane aktivnosti volontera, kretanje očiju i nivoe hormona. Na kraju, ustanovljeno je da je u noćima punog Meseca volonterima bilo potrebno u proseku 5min duže da zaspe i spavali su ukupno 20min kraće nego inače. Nivo melatonina (hormon koji reguliše ciklus spavanja) opao je u poređenju sa ostalim noćima, što je dokazalo činjenicu da su ljudi skloni nesanici kada je Mesec pun.

Praktičari Ashtanga Yoge, tradicionalne energične joga prakse koja je skoro hiljadu godina stara, zamoljeni su da izbegavaju vežbanje joge kada je Mesec pun ili mlad. Razlog je upijanje prevelike energije tokom punog Meseca, što može dovesti do povreda i fraktura u telu. Ali su savetovani da u svoje aktivnosti uključe tehniku za smirivanje uma, poput meditacije.
Da ne bismo dopustili da nas vibracija Meseca obuzme, trebalo bi da budemo oprezni u vezi sa sopstvenom vibracijom. Posmatrajte ponašanje, impulse i misli na dane mesečevih faza. Pošto mladi Mesec utiče na pojačavanje našeg nesvesnog dela, možemo ovo iskoristiti kao priliku da razbistrimo um od onih misli koje nas uznemiravaju i tište. Energija mladog Meseca se može iskoristiti u našu korist ako odaberemo da je upotrebimo pametno.

Izvor:novasvest.com

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version