Site icon BalkaPress.com

Kako je postavljen telefonski kabl preko okeana

Prođe li vam kroz glavu kada završite telefonski razgovor, šta je sve potrebno kako bi se odvio vaš razgovor?

Danas samo podignete telefonsku slušalicu i posle nekoliko trenutaka razgovarate sa nekim na drugom delu kontinenta. To bi do skoro bilo neizvodljivo da ne postoje kablovi položeni na dnu okeana koji spajaju sve kontinente.

Prvi problem koji se javio pre postavljanja kablova uzduž okeanskog dna bio kako izolovati žice. Posle mnogih ogleda, utvrđeno je da razni materijali, ukoliko se obaviju oko kabla, uspevaju izolovati žicu i na taj način osiguravaju protok električne energije.

Ljudi su zatim počeli postavljati kablove koji su vezivali različite tačke na Zemljinoj kugli. Tokom 1841. i 1842. godine položen je telegrafski kabl ispod njujorške luke, a 1850. godine Lamanš je dobio svoj prvi podvodni kabl. Posle Engleske i Francuske, kablom su spojene i Škotska sa Irskom, Švedska i Danska, Italija i Korzika. Konačno, 1857. godine, jedan američki naučnik Field i jedan engleski, lord Kelvin, pokušali su podmorskim kanalom preko Atlantika spojiti Newfoundland i Irsku. To je bio golem pothvat. Posle mnogo napora i brojnih razočarenja, konačno je postignut uspeh. Sjedinjene Američke Države i britanska vlada osigurali su dva ratna broda da bi se taj plan ostvario. Svaki je brod ukrcao polovinu kabla. Kabl je spojen nasred okeana i onda je odmotavan, dok su se brodovi pri tomu okretali u dva suprotna pravca, prema dvema suprotnim obalama okeana.

Prilikom postavljanja, kabl je nekoliko puta pukao. Na kraju je, 13. avgusta 1858. godine prva poruka prešla okean. Ali kabl je funkcionisao samo dva meseca i onda izgoreo. Električna struja je bila prejaka za izolaciju kabla. Tek 1865. godine došlo je do novog pokušaja zamene kabla. Tada je lord Kelvin već bio pronašao jedan telegrafski aparat koji nije zahtevao tako veliku struju.

Great Eastern, koji je u to doba bio najveći brod na svetu, bio je opremljen za polaganje kabla. Prvi je kabl pukao otprilike na dve trećine dužine od Irske. Godine 1866. položen je jedan kabl koji je gotovo čitav stigao do Newfound landa. Onda je pronađen i prekinuti deo izgubljenog kabla, pa je spojen sa drugim delom tog kabla, tako da su u to doba dva kabla istovremeno obavljala posao.

Tako je nastalo novo doba u komunikacijskom sistemu. Danas najduži kabl spaja Britansku Kolumbiju i dugačak je oko 13.000 kilometara. Podeljen je na delove, sa stanicama na ostrvima.

Izvor:geek.hr

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version