Site icon BalkaPress.com

Kako je nastala poštanska markica

Prva poštanska marka nastala je četrdesetih godina 19. veka, tokom reforme britanskog poštanskog sistema. Pre reformi, sistem je predstavljao leglo korupcije i nalazio se pred pucanjem. Naime, pošta je nosila sve i svašta, a nije uspevala da naplati dostavu. Sa pojavom prve markice, problemi su rešeni na jednostavan način.

Prva markica Penny Black

Prva markica je poznata kao Peni blek, a izdata je 1. maja 1940. godine u Velikoj Britaniji, u okviru inicijative za promenu načina funkcionisanja poštanskog sistema. Inicijativu je pokrenuo učitelj i pronalazač, ser Roland Hil, koji je kasnije postao i direktor poštanske službe. Na prvoj markici našao se lik kraljice Viktorije, a od današnjih se razlikovala po ravnim ivicama.

Britanija je bila jedina zemlja sa poštanskim markama, te nije bilo potrebe da se naznači poreklo, o kom je govorila i sama slika. Izumiteljem poštanske marke može se smatrati Vilijam Dokvra, britanski trgovac koji je sa svojim kolegom Robertom Marijem krajem 17. veka ustanovio London peni post. Reforma poštanskog sistem uključila je sistem naplate, po kojoj je pošiljalac morao da plati uslugu. Poštanske markice su u narednim godinama postale tražene.

Prema podacima Britanskog poštanskog muzeja, pre uvođenja ove marke, 1839. godine, poslato je 76 miliona pisama, dok je 1850. godine broj dostavljenih pisama iznosio je oko 350 miliona! Vrlo brzo su i druge države počele da uvode ovakav sistem.

Izvor:osnovneskole.edukacija.rs

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version