Site icon BalkaPress.com

ISTRAŽIVANJE: BORAVAK U PRIRODI POVEĆAVA KREATIVNOST ZA 50%

Priroda nas odmara, povećava naš imunološki sistem i kreativnost. U svakoj šetnji nam otkriva nešto novo, izaziva čuđenje i budi dijete u nama. Jednostavno rečeno – izlet u prirodi je nešto najbolje što možete učiniti za sebe.

Prema studiji koja će biti objavljena u časopisu ‘PLoS ONE’, samo četiri dana u prirodi, daleko od elektroničkih uređaja, može povećati kreativnost za čak 50%.

Od 56 osoba (prosječne dobi od 28 godina) uključenih u studiju, 24 je uradilo testove kreativnosti prvo jutro planinarskog izleta u Coloradu, Maine, Washington i Aljaski. Ostali sudionici su uradili test četvrtog dana izleta i na testovima pokazali bolji rezultat za 50% više nego prva skupina.

“S vremena na vrijeme dobro promotri nešto što nije načinila ljudska ruka: planinu, zvijezdu, vijuganje potoka. Tako ćeš pronaći mudrost i strpljenje te, iznad svega, jamstvo da na ovom svijetu nisi sâm.” Sydney Lorett

Autori studije se slažu da nisu sigurni da li kreativnost povećava izbacivanje elektronike na par dana, ili samo boravak u prirodi – ili oboje. Još jedan važan faktor u ovom istraživanju je taj da je zelena boja često povezana sa kreativnošću, čak u znanstvenim istraživanjima kao što je studija objavljene u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, pri čemu su sudionici kojima je prikazana zelena boja dali maštovitije odgovore od onih kojima je prikazana bijela.

Pored ovih istraživanja, u Japanu je nedavno provedeno i nekoliko u kojima su istraživači utvrdili da šetnja u prirodi povećava imunološki sistem za oko 50%.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version