Site icon BalkaPress.com

Faros-veliki svjetionik u Aleksandriji.

Od svih sedam svjetskih čuda starog svijeta,jedino za svjetionik u Aleksandriji se može reći da je imao praktičnu primjenu.Pokazivao je mornarima siguran put prema luci.Čuveni svjetionik je sagrađen na otoku Farosu,koji danas predstavlja rt unutar grada Aleksandrije u Egiptu.

Gradnja svjetionika na Farosu započela je 290.godine stare ere,i poslije dvadesetak godina bio je završen prvi svjetionik na svijetu.

Ako se izuzmu piramide u Egiptu,svjetionik je bio najveća građevina antičkog svijeta.Svjetionik se sastojao iz 3 nivoa,a ukupna visina je iznosila 117 metara.

Ovo veličanstveno djelo ljudskih ruku je bilo izgrađeno od mramora.U unutrašnjosti su bile postavljene osovine pomoću kojih se prenosilo gorivo za vatru,a na vrhu su se nalazila ogledala.Danju su ogledala reflektovala sunčeve zrake,a noću se palila vatra,kako bi se pokazao put brodovima.

Začuđujuće je da su ova ogledala,izrađena od uglačanog metala,reflektovala svjetlost koja se mogla vidjeti na udaljenosti od više desetina kilometara.

Građevini je dato ime Faros prema ostrvu na kojem se nalazila.tako da se danas u mnogim svjetskim jezicima (npr engleskom,francuskom,italijanskom,španskom)ovaj naziv koristi kako bi se označila riječ svijetionik.

Svjetionik sa Farosa je imao utjecaj i u arhitektonskom pogledu,i korišten je kao model za izgradnju mnogih svjetionika duž mediteranske obale.Ovaj poznati svjetionik je uništen u zemljotresima 1303 i 1323 godine.

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version