Site icon BalkaPress.com

Bol je signal da sa tijelom nešto nije uredu

Naša majka Zemlja se čarobno ispoljava kroz celokupni život na planeti. U gradovima smo se odvojili od prirode ali kada zakoračimo u nju, fascinira nas obilje mirisa, boja i raznovrsnost biljaka koje nam nose pregrst blagodeti. Ta povezanost se u našem narodu ispoljava kroz bogatu tradiciju travarstva.

Da bismo znali kada i čime tretirati bol, potrebno je da znamo zašto se on javlja. Bol predstavlja signal da u telu nešto nije u redu. Naime, kada osećamo bol, to nas naše telo upozorava da je koncentracija toksina u određenom delu tela visoka ili nam ukazuje da je negde došlo do povrede i da trebamo štedeti taj deo tela da bi se regenerisao. Kada bismo uzimali tablete protiv bolova, ne bi smo primali signale koji nam telo šalje da u leđima postoji problem i opteretili bi se još više što bi dovelo do pogoršanja osnovnog problema. Kada nas boli glava, to uglavnom znači da velika količina toksina cirkuliše krvnim sudovima mozga i pijenjem dovoljno čiste vode i apstiniranjem od hrane ce najčešće bolovi nestati.

Otklanjanje bola ne znači i otklanjanje problema koji je izazvao bol. Otklonili bismo samo simptom dok bi osnovna bolest i dalje stvarala probleme.

Bolove je najbolje prevenirati sirovom biljnom hranom, ne koristiti industrijsku toksičnu hranu, životinjske produkte i biti fizički aktivan. Tada će telo biti zdravo, gipko i bez bolova.

Kada govorimo o prirodnim analgeticima, najpre bih pomenula Konoplju ili Kanabis kao jednu od najkorisnijih a nepravedno zapostavljenih biljaka. Izuzetno je hranljiva, spada u vrhunske lekove, leči rak, Multiplu Sklerozu, Epilepsiju i mnoge druge bolesti, može služiti za izradu građevinskog materijala, papira, odeće, obuće, sredstava za negu tela, kao pogonsko gorivo, za ogrev, može zameniti plastiku,… može zadovoljiti skoro sve ljudske potrebe. Ima sedativno dejstvo na nervni sistem, ublažava grčeve, nesanicu, bolove i stres. Ukratko, cela planeta kao i svi ljudi na njoj mogu imati izuzetne koristi od ove čudesne i lekovite biljke.

Još je Hipokrat preporučivao koru bele vrbe da se olakšaju porođajni bolovi a i danas se koristi u tretiranju bolova, visoke temperature i upalnih procesa. Kora vrbe sadrži prirodan salicilin koji je aktivni sastojak aspirina.

Treba reći da su porođajni bolovi daleko slabiji kod trudnica koje se hrane sirovom biljnom hranom, fizički su aktivne i izlažu se suncu.

Ulje divlje mente je delotvorno kod migrene.

Ljuta paprika i turmerik kada se koriste kao obloga isto tako deluju protiv bolova.

Vitamin C pomaže u izgradnji kolagena u mišićima što sprečava povrede, ima diuretičke efekte što pomaže da se toksini isperu iz mišića i smanji bol u njima. Vitamina C ima u čitrusnom voću, brokulima, crnoj ribizli, kelju, peršunu, paprikama i drugom voću i povrću.

Mineral Magnezijum je mišićni relaksator i pokazao se kao veoma delotvoran protiv bolova i upala. Ima ga u semenkama, orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću i dr. a može se koristiti i kao rastvor magnezijum hlorida i vode.

Đumbir poboljšava cirkulaciju i zagreva. Pomaže kod reumatičnih bolova, bolova u leđima i kod menstrualnih bolova. Može se žvakati parče korena đumbira kod upale grla.

Masaža, sunčanje i duboko disanje takođe mogu pomoći u otklanjanju bolova.

Kod bolova u mišićima i kostima, kontakt bolesnog dela sa zemljom je veoma delotvoran.

Ipak, važno je reći da nam analgetici neće ni biti potrebni ukoliko se hranimo pravilno, odnosno jedemo dovoljno sirovog voća i povrća, izlažemo se suncu dovoljno, ukoliko smo fizički aktivni, hodamo bosonogi i spavamo što ranije odnosno ukoliko pratimo Prirodne Zakone.

izvor:https://opusteno.rs/

Podeli sa prijateljima:
Exit mobile version